Sturegallerian. Omgörningen leder till att höjden på byggnaderna i kvarteret blir högre. Foto: Linda Gren

DEBATT. Liberalerna: Bevara Sturegallerian och bygg fler bostäder vid Stureplan

Planerna för nya Stureplan har mött hård kritik från flera håll. Här skriver Liberalerna att de välkomnar nytänkande men kräver att det ska bättre ihop med nuvarande byggnader i kvarteret.

  • Publicerad 10:24, 27 nov 2015

"Vi liberaler vill att Stockholm utvecklas, och hoppas på en bra förändring av Sturegallerian och angränsande fastigheter. Ett öppnare och mer tillgängligt kvarter, med bättre koppling till tunnelbanan, vore mycket positivt. P-huset mot Grev Turegatan kan med fördel ersättas med ny arkitektur.

Vi välkomnar fler bostäder – helst ännu fler. Vår målsättning är 25 procent bostäder i byggprojekt i City. 37 lägenheter (nettotillskottet blir kanske hälften så stort) är inget stort bidrag för bostadsbehoven eller ett levande centrum.

Samtidigt är vi väldigt kritiska mot mycket av planerna för Sturegallerian-kvarteret, som framgår i Östermalmsnytt.

Vår kritik gäller inte rivning av P-huset – men väl av Freys hyrverk, en gång Skandinaviens största hästdrivna åkeri; stora delar av Marmorhallarna, förr en av Europas elegantaste bilutställningar; och ytterligare äldre stenhus. Miljömässigt är det knappast heller klokt att riva funktionella stenhus för att nybygga i betong.

Vi oroas över hur fler och fler planer innebär högre hushöjder, vilket riskerar att förändra Stockholms utseende drastiskt, utan någon helhetsplan. Nu sker det inte bara i City, utan i hjärtat av stenstaden, det som finns kvar efter Cityomvandlingen.

Vi välkomnar fler bostäder, mer handel och ny arkitektur. Men historien och framtiden måste kunna förenas på ett betydligt bättre sätt än som nu föreslås. Vi bygger och bevarar Stockholm också för kommande generationer stockholmare."

Rasmus Jonlund (L), vice ordförande kulturnämnden och kulturmiljöutskottet

Björn Ljung (L), vice gruppledare kommunfullmäktige, gruppledare stadsbyggnadsnämnden

Mimmi Deljerud Engholm (L), gruppledare stadsdelsnämnden Östermalm

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.