Nya planer för Medborgarhuset, utan live-musik. Foto: Karin Nilsson

DEBATT. Liberalerna: "Debaser och livemusiken ska inte tvingas bort från innerstaden"

I dag tisdag fattar Fastighetsnämnden beslut om att renovera Medborgarhuset på Medis, vilket innebär att Debaser blir utan konsertlokal. Liberalerna skriver här att live-musiken måste få vara kvar innanför tullarna.

  • Publicerad 09:38, 2 feb 2016

"Många är förvånade för att inte säga förbannade över att musikscenen Debaser Medis tvingas bort. Efter renoveringen av Medborgarhuset ska musikklubben inte få flytta tillbaka. Det innebär att staden sviker sitt löfte till Debaser och dess vänner – men vi liberaler oroas också över inställningen till musik- och nöjeslivet generellt. En inställning som gör att Stockholm och Södermalm riskerar att bli en mycket tråkigare plats.

När vi liberaler hade ansvar för kultur- och fastighetsfrågorna i Stockholm ville vi att det nya Medborgarhuset skulle inrymma Debaser och de andra fristående aktörer. Vi vill ha ett medborgarhus fullt av kultur men inte med enbart kommunala verksamheter. Hur det nu liggande förslaget har kunnat släppas fram, i strid med de politiska intentionerna och stadens utfästelser, är gåtfullt. Den nya majoriteten har antingen inte följt ärendet, eller också medvetet släppt fram det. Oavsett är det illa hur staden hanterar ärendet och sina löften.

Det påstås nu att det blir för dyrt att ljudisolera konsertlokaler i nya Medborgarhuset.Vad som ligger bakom påståendet om 100 miljoner kronor framgår inte av ärendet som ska gå i fastighets- och kulturnämnderna. Nu sägs att staden ska leta upp en alternativ lokal; men att hitta, förvärva eller avsätta, och rusta, en sådan lokal lär väl inte heller vara gratis.

Medborgarhuset-diskussionen handlar om en enskild aktör – men frågan, och vår oro, är större än så. Redan på förhand verkar de styrande Socialdemokraterna ha bestämt sig för att det är för svårt att hitta nya lokaler för musikscener i innerstaden; man säger rentav att livemusik är för bullrigt för att bedriva innanför tullarna! Vad en sådan inställning kommer få för konsekvenser för en levande stad, eller vad det säger om synen på andra delar av staden där man tydligen kan tåla buller, borde oroa många. Det ingår dessutom i en utveckling där vi tidigare har sett försök att begränsa krogars öppettider, som med höstens debatt om Hornhuset och Snotty. Och vi ser också andra stora hot mot nöjeslivet i staden.

Vi liberaler vill ha en levande stad med folk-, kultur- och musikliv både innanför och utanför tullarna. Vi ser gärna fler och nya musikscener i t ex Slakthusområdet, liksom på andra platser runt om i stan – men vi ska inte göra innerstaden till en tyst zon där vi sätter åt musik-, natt- och nöjesliv. Vår bestämda uppfattning är att livemusik också hör hemma i innerstaden och på Medborgarplatsen!"