Fler ska rösta. Adonay E Kidane och Amal Ali Hassan är valambassadörer i 127:s röster räknas. De tror att förortsfrågor kommer ta en stor plats i debatterna under året. ”Just därför är det så viktigt att vi som bor här är engagerade i valet i år. Vi måste hjälpa till att nyansera debatten”, säger Adonay. Foto: Sara Ringström

Här röstar mindre än hälften - unga vill bryta trenden

Bara sex av tio röstade i kommunvalet i Skärholmen 2014. Valdeltagandet var bland det lägsta i staden. Nu jobbar ungdomar hårt med att vända de dystra siffrorna. Deras senaste vapen: twittrande riksdagsledamöter och filmutmaningar.

  • Publicerad 14:38, 12 jan 2018

På söndag kickar valåret 2018 igång på riktigt i Skärholmen. På Stadsteaterns scen ska riksdagsledamöterna Hanif Bali (M) och Nooshi Dadgostar (V) stångas i årets första debatt. Tema? Ungas framtidsmöjligheter och det sjunkande valdeltagandet i förorterna.

– Hanif Bali är kontroversiell men också intressant eftersom han twittrar som en galning och är en ny sorts politiker i Sverige. Och Nooshi Dadgostar från Vänsterpartiet är en framträdande debattör, som också är uppstickare. Vi vill att de ska få visa vad de står för en förortspublik och utanför filterbubblorna på nätet, säger Adonay E Kidane.

14-åringar känner sig påhoppade av Hanif Bali (M)

Han, Sarika Sheerazi och Amal Ali Hassan är några av arrangörerna 127:s röster räknas valambassadörer. Deras mål: att höja valdetagandet i stadsdelen. Och det kan behövas.

Förra året var det bara sex av tio Skärholmsbor som röstade i kommunalvalet.

Om jag ska rösta i valet? Ingen aning. Det händer då och då att jag gör det, men jag har inte bestämt mig än.

Hon bor på Stångholmsbacken i Vårberg. Valdistrikt Skärholmen 14. Förra valet röstade inte ens hälften av alla röstberättigade i kommunalvalet här. Språksvårigheter kan vara en av anledningarna, tror hon.

– Men också att folk inte är så insatta i politiken. Det är inte ens jag, som är svensson. Men jag känner också hopplöshet. Politikerna lovar en massa till barnen och de gamla, men sen blir det ingen ändring, även om man röstar och hoppas, säger hon.

Vi går ned för backen till distrikt Skärholmen 19. Här, på Brantholmen, var valdetagandet ännu lägre förra valet. Bara 45,5 procent röstade i kommunvalet.

Där bor Kostas, som egentligen heter något annat. Han går oftast går vallokalen på valdagen.

– Men det känns som att alla partier bara bryr sig om sig själva, inte om folket. Sverige har börjat bli som tredje världen. När jag kom hit för 30 år kunde myndigheterna hjälpa en redan nästa dag om man behövde till exempel vård. Nu kan det dröja veckor, säger han.

”Hopplöst”. Therese Westermark bor på Stångholmsbacken, där bara 46,6 procent röstade i förra kommunvalet. ”Om jag visste att politikerna höll vad de lovade skulle jag rösta”, säger hon. Foto: Sara Ringström

19-åringarna Adonay E. Kidane, Sarika Sheerazi och Amal Ali Hassan känner igen bilden som målas upp av de äldre Skärholmsborna.

– Det känns som att det ligger i luften. Många har inte så stark framtidstro eller tro på politikerna, säger Adonay E. Kidane.

– Och politiken har blivit så infekterad. Det finns mycket hat och extrema åsikter nu. Det kan antingen leda till att folk känner sig träffade och röstar som en motreaktion. Eller så känner de bara ett större avstånd till resten av samhället – det är det jag tror vi ser svaret på, säger Sarika Sheerazi.

Även om det är första gången någon av dem får rösta har de jobbat med att öka valdetagandet i stadsdelen i flera år. Speciellt förstagångsväljare och bland personer med annat modersmål.

Kickar igång valåret

Nu på söndag börjar sluttampen. Nio månader är kvar till valet. Under kvällen blir det, förutom debatten mellan Hanif Bali och Nooshi Dadgostar, även mingel, mat och underhållning. Och premiärvisning av tre kortfilmer som ungdomarna skapat.

Den första om Skärholmen och 127:s röster räknas. Den andra om tre profiler från området – rapparen Seluah Alsaati, biomedicinska forskaren Erdem Unsal och socialarbetaren Mantha Mughal Kasagianni.

– Vi vill bredda bilden av området – visa att det inte bara finns en väg att gå bara för att du kommer härifrån, säger Sarika Sheerazi.

Förorten onyanserad

Mycket tyder på att förorten kommer bli bland de mest debatterade under valåret. En debatt som oftast blir onyanserad, tycker 127:s röster räknas. Deras tredje film riktas till alla partiledare:

– Vi bjuder in dem till den första partiledardebatten som hållits i Skärholmen. Vi vill få politikerna att komma och prata med oss, i stället för om oss, säger Amal Ali Hassan.

127:s röster räknas kickar igång valåret

På söndag den 14 januari, mellan klockan 17.00-19.30, kickar 127:s röster räknas igång valåret.

Det blir debatt mellan riksdagsledamöterna Hanif Bali (M) och Nooshi Dadgostar (V), diskussioner, filmvisning och gratis mat.

Samtalen modereras av Siduri Poli, Changers hub, och Melody Farshin står för underhållningen.

127:s röster räknas är en del av idrottsföreningen KFUM JKS.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.