"Låt vittnen vara anonyma i rätten", tycker Mohamed Nuur (S). Foto: Mostphotos/privat

DEBATT: Mohamed Nuur (S) ”Låt vittnen vara anonyma i rätten”

Många mordutredningar behöver vittnen som vågar vittna, därför borde man göra det möjligt för vittnen att vara anonyma i rättssalen. Det menar Mohamed Nuur (S), ersättare i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och nämndemän i Solna tingsrätt.

  • Publicerad 12:42, 21 feb 2017

Det är dags att börja tänka om i vårt rättssystem. I dag kan vittnen som ska vittna om grova brott sitta i samma rättssal som den tilltalade. Man kan väl tycka att det skulle vara en enkel sak att bara sitta i vittnesstolen och berätta sin version och sen leva sitt vanliga liv.
Och så kan det vara, men tänk er ett vittne som känner att hon eller han måste tänka på sitt eget liv och sina anhöriga. Eller ett vittne med låg tillit till rättsväsendet som är rädd att den tilltalade kommer att komma ut från fängelset och då hämnas, för den tilltalade kanske bor i samma område som vittnet.

De tankarna är inte lätta att hantera och det finns flera fall där vittnena först varit modiga, men när det väl kommit till kritan och rättegången närmat sig, så hoppade vittnena av och hela rättegången blev vilande.

Vi måste förstå att vittnen kan vara bekväma med att berätta i förhör med polisen om en händelse, men vittnet vet att hon/han sedan kommer att sitta i samma sal som den tilltalade, och då är tryggheten borta.

Jag har svårt att se något problem med att införa ett system så att vittnen kan vara anonyma när de vittnar. Det skulle inte innebära problem för rättssäkerheten, utan det skulle stärka den, för det måste också finnas annan bevisning för en fällande dom.

Det borde inte spela roll om vittnen är på plats fysiskt eller inte. Det verkar funka bra för våra grannländer Danmark och Norge. Vi ser problem med folk som inte vågar vittna, och det är viktigt att vi tar ansvar och gör ändringar i lagen.

Mitt förslag är:

1. Gör det möjligt för vittnen att förbli anonyma under rättegång.

2. För rättssäkerhetens skull så kan den tilltalades advokat vara med i polisförhör för att göra sina motargument utan att han/hon behöver ha med sig sin klient .

3. Genomför detta så snabbt som möjligt för det är för många mordutredningar som behöver vittnen som vågar vittna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Nyheter Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.måndag 18/6 17:04

Här poppar sex parklekar upp i sommar

Nyheter Bromma får nya tillfälliga lekställen Bromma får sex nya parklekar - tillfälligt. I sommar dyker Brommas fritidsledare upp i parker och på stränder för att fixa gratis aktiviteter för barn och unga.måndag 18/6 14:55