Replik. Debattartikeln är skriven av Carolin Robson, gruppledare för Miljöpartiet i Danderyd. Foto: Privat / Mostphotos

Debatt. MP: Moderaternas agerande straffar Danderydsbor

Danderydsborna står maktlösa inför hur deras liv styrs av moderaternas budget, det anser Miljöpartiets gruppledare Carolin Robson som ger svar på debattinlägget förra veckan av Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämnden.

  • Publicerad 10:31, 11 jun 2018

Carina Erlandsson, ordförande i socialnämnden försäkrar att äldre ges omsorg under kontrollerade former – just så är det när socialnämnden kontrollerar vilka Danderydsbor som får stå i kö till våra äldreboenden. Socialnämnden har också kontroll på att de som inte platsar in i kön heller inte får ett beslut som går att överklaga.

LÄS MER: DEBATT. M: De äldre straffas av oppositionens agerande

Nej Carina Erlandsson - det är inte oppositionen utan du och Moderaterna ”som en tjurig 5-åring förhalat” ett nytt äldre- och korttidsboende. Ni rev äldreboendet Solgården för 10 år sedan och ni har inte byggt upp det igen. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har för närvarande 51 ärenden som berör Danderyd - 44 är inom äldreomsorgen. I dagarna fakturerar IVO Danderyd 120 000 kr i straffavgift.

Nej Carina, moderaternas valslogan stämmer illa för omsorgen är inte lika för alla. Äldre vet vilka insatser de behöver. Äldre ska erbjudas rätt insatser i rätt tid – inte när du och socialnämnden godtyckligt bestämmer det behövs.

Verkligheten är att äldre och anhöriga Danderydsbor står maktlösa inför hur deras liv styrs av moderaternas budget. Ekvationen fler äldre, färre äldreboendeplatser, färre hemtjänsttimmar går inte ihop. Det är ovärdigt att du som ordförande i socialnämnden med ett underskott på 14,3 miljoner röstade emot Miljöpartiets förslag att ge nämnden pengar för att täcka det behov du själv påtalat. Det finns ingen värdighet i att budgetera bort äldre Danderydsbors trygghet. Miljöpartiet vill ha en äldreomsorg som Danderydsborna kan lita på.

Nej Carina, vinster i välfärden är ingen garanti för en värdig vård. Sverige är det enda land i västvärlden som ger kommersiella välfärdsbolag obegränsade vinstuttag.

Nej Carina, Moderaterna har i snart 50 år styrt Danderyd, det är moderaternas agerande som straffar äldre Danderydsbor och deras anhöriga. Fråga Danderydsborna vad som är viktigast – omsorgen om våra barn, unga och äldre eller en låg skattesats. Danderydsborna bör fråga sig om de får valuta för pengarna.

Carolin Robson, f d Moderat

Miljöpartiet de Gröna i Danderyd

Därför "snöar" det över hela Stockholm

Nyheter ✓Mängder av vitt ludd – här är förklaringen ✓Då maxas det enligt experten Våren har kommit till Stockholm men på marken ligger det ett vitt täcke. Här är svaret på vad det egentligen är som luddar.måndag 20/5 14:10

Norrorts äldsta kändis firar 1000 år

Nyheter Firas. Estrid hyllas med musik på Runrikets dag Många Norrortsbor har nog hört talas om henne – Estrid, den mäktiga kvinnan från vikingatiden. På Runrikets dag nu i maj firas hennes 1000-årsdag. Men hur blev hon en kändis? Vi frågar arkeologen...måndag 20/5 11:40
Stockholm Direkt