Karsten Inde (S).

Debatt. S: Förpassa Danderydsmodellen till historien!

Mer än 10 000 kan det kosta att spela fotboll i en förening i Danderyd och det på grund av "Danderydsmodellen", det anser Socialdemokraternas Karsten Inde.

  • Publicerad 10:22, 3 jul 2018

”Danderydsmodellen” innebär att vår kommun väljer att inte investera i nya anläggningar eller möjligheter för barn och ungdomar att utveckla sina talanger och intressen. Man låter föreningar via lån göra satsningen om inte privatpersoner går in med kapital för att deras barn skall få rimliga träningsmöjligheter. Det finns en förväntan hos Danderyds kommun att resursstarka familjer skall bistå speciellt om deras egna barn finns med i föreningen.

Danderydsmodellen har inneburit att ansvaret för underhåll och bevarande av våra idrottsanläggningar inte fungerar. Vi ser hur underhållet på Stockhagen och Enebybergs IP brister. I och med att kommunen lägger kostnaden för konstgräs och etableringen av klubbhus och hygienutrymmen på föreningar så blir det varje enskild familj som får betala kapitalkostnaden via olika konstgräs- och träningsavgifter. Det kan kosta mer än 10 000 kronor per år att spela fotboll i en förening i Danderyd.

Socialdemokraterna i Danderyd vill ge familjer med idrottsaktiva ungdomar bättre ekonomiska villkor för att kunna hålla sina barn i ett aktivt föreningsliv. Stödet till föreningslivet måste höjas. Danderydsmodellen måste försvinna och ansvaret för nya hallar och arenor måste delas av alla medborgare i Danderyd.

Vi vill också ge våra ungdomar både en fotbollshall och en hockeyhall som motiverar till fortsatt träning högt upp i tonåren. Tyvärr är vi ensamma om en rejäl satsning på ungdomarna i Danderyd. Moderater och liberaler tycker föreningarna och privatpersoner kan ta ansvar för utveckling av nya anläggningar i Danderyd. Det är för oss en absurd inställning.

Karsten Inde (S)

Karsten Inde är även grundare av föreningen IFK Stocksund

Stockholm Direkt