Vill ha fler hyresrätter. Sebastian Wiklund (V). Foto: Mostphotos/Lennart Johansson

DEBATT. V: "Ägarlägenheter ökar utnyttjandet på bostadsmarknaden"

Stockholm lider brist på hyresrätter med hyror som människor med vanliga inkomster har råd med, inte ägarlägenhet. Det skriver Sebastian Wiklund (V), som ett svar till Liberalerna.

  • Publicerad 11:53, 18 apr 2016

Det här är ett svar till debattartikeln : "Ägarlägenheter är en tillgång för Stockholms konkurrenskraft" skriven av Lotta Edholm (L).

"Liberalerna presenterar ägarlägenheter som ett sätt att få fler bostäder i Stockholm. Men i verkligheten handlar boendeformen ägarlägenhet inte alls om att fler ska få en egen bostad utan om att det ska bli lättare att spekulera och tjäna pengar på Stockholms bostadsbrist.

Vad både invånarna och de företag som finns i Stockholm egentligen behöver är fler hyresrätter.

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm har sagt nej till ägarlägenheter vilket väckt ilska hos både Liberalerna och övriga borgarliga partier. Och det är inget att bli förvånad över.

Ägarlägenheter är en direkt fortsättning på den tidigare borgerliga regeringens politik som lett till skyhöga andrahandshyror. Med ägarlägenheter försvinner de få regler för andrahandsuthyrning som idag sätts upp av hyresvärdar och bostadsrättsföreningar.

Istället öppnar det för att bostäder köps som ren spekulation. En ägarlägenhet innebär att det går att äga en enskild lägenhet i ett hus istället för att som med bostadsrätter äga en del i en bostadsrättsförening som ansvarar för hela huset tillsammans. Ägarlägenheter är framförallt till för den som vill ha en lägenhet att hyra ut i andrahand. Och andrahandsmarknaden i Stockholm är glödhet. Hyrorna skenar, både i innerstan och på andra platser i staden.

Fördelningen av bostäder i Stockholm lämnas över till Blocket och människor som saknar bostad utnyttjas genom att tvingas betala ockerhyror för att överhuvudtaget ha någonstans att bo. Vad vi har brist på i Stockholm är framför allt hyresrätter med hyror som människor med vanliga inkomster har råd att betala. De som idag inte har råd att köpa en bostadsrätt kommer inte heller ha råd att köpa en ägarlägenhet. Vilken typ av bostäder vi väljer att bygga kommer att påverka vilka som kommer att kunna bo i vår stad.

Om vi vill att Stockholm ska vara en blandad stad måste vårt fokus ligga på att bygga många fler hyreslägenheter. Det är också det som företag som Spotify efterfrågar. Att tillåta ägarlägenheter innebär inte att det byggs fler bostäder. Liberalerna kämpar för att det ska bli lättare att köpa en lägenhet som ett sätt att tjäna pengar. Det här är bara en i raden frågor där vi ser tydliga skillnader i bostadspolitiken. För oss är en bostad inte en vara utan en rättighet. Och vi tänker inte utöka den otrygga andrahandsmarknaden. När vi bygger ska vi göra det för att fler ska få ett eget hem."