Debutant får Karin Boye-priset

Författaren och översättaren Alva Dahl tilldelas årets Karin Boye-pris. Alva Dahl gjorde i år skönlitterär debut med romanen "Längtans flöde".

  • Publicerad 09:40, 13 nov 2019

– Jag är mycket hedrad och glad över att en skara väktare av Karin Boyes minne anser att mitt enkla knogande med språkets och livets detaljer är ett verk i hennes anda. Är det något jag vill med mitt skrivande är det att det, som hela Boyes rika, omistliga författarskap, ska få vara "buret av styrkan ur sköra ting", säger Alva Dahl i ett pressmeddelande.

Alva Dahl gav i år ut sin skönlitterära debut "Längtans flöde", ett prosalyriskt verk som gavs ut på Dahls egna förlag Syster Enbär. Utöver sitt författarskap är hon forskare i nordiska språk och har jobbat som översättare.

Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye delas ut varje år till författare som nyligen gett ut verk "i Karin Boyes anda". Priset delas i år ut för 21:a gången. Prissumman ligger på 25 000 kronor.

I ett pressmeddelande från Huddinge kommun ger Karin Boye Sällskapet en kommentar:

"För Karin Boye var orden, texten ner till minsta skiljetecken valda med största noggrannhet. Vi i Karin Boye Sällskapet ser därför med glädje att priset 2019 går till författaren, språkvetaren och översättaren Alva Dahl, som skriver med samma omsorg. Och som i ”Längtans flöde” lyckats gestalta andlighetens kallelse på ett så drabbande sätt."