PÅ JAKT. Tobias Lindahl söker nu tillsammans med Trosa båtklubb efter "Myggan" och "Loppan". Foto: Privat

Decennier gammal flaskpost från Botkyrka dök upp i Trosa

Under en tid då Botkyrka ännu nåddes via riktnumret 0753 skrev två tonårstjejer från Norsborg ett brev, stoppade det i en flaska och slängde det i sjön. Nu, flera decennier senare, har flaskposten hittats.

  • Publicerad 14:27, 23 apr 2020

Under en helt vanlig städtur i söndags morse hittade Tobias Lindahl och hans kompisar på Trosa båtklubb något lurt i vassen – decennier gammal flaskpost från 4,2 mil därifrån fågelvägen.

– Vi städade båtklubben och rensade skräp från vinterns högvatten. Det var många pet-flaskor, och i en av dem låg ett brev. Vi vecklade upp det med spänning och förväntan, och det visade sig vara en och en halv sida, skriven med humor, berättar Tobias Lindahl.

"Brevisar" sökes

"Hejsan svejsan i Blåbärsskogen! Vi är två cooliga blondintjejer på 13 vårvinter rullar. Vi heter så klart Myggan och Loppan", går det att läsa i det lite solblekta brevet.

När de två tjejerna inte hade något bättre för sig, skrev de en lapp där de sökte efter "brevisar" – brevvänner. Om det var killar eller tjejer spelade ingen roll, tyckte de.

"Ni får både vara smala, tjocka, korta, söta, långa och till och med FULA!!!! fast ingen människa kan ju vara ful, kanske bara litegrann".

– De är ju lite före sin tid. Man kan anta att det är som senast skrivet i början på 90-talet, och det är först nu vi pratar allvar om allas lika värde, säger Tobias Lindahl.

Att brevet är så pass gammalt kunde båtklubben ta reda på genom det riktnummer som tjejerna angav i brevet: 0735, vilket var riktnumret i Botkyrka innan man gick över till det Stockholmsgemensamma 08 år 1992.

Sökinsats pågår

Hur flaskan tagit sig från Norsborg med kust mot Mälaren till Trosa med kust mot Östersjön är ett mysterium. Kanske har den guppat sig igenom Södertäljeslussen och Södertälje kanal och ner genom Himmerfjärden (eller så har den utgått från en helt annan plats).

Nu söker Trosa båtklubb efter Myggan och Loppa för att bringa klarhet i mysteriet. Ett tag trodde de att en av dem var hittad.

– Vi trodde att vi hade hittat Loppan. Men ganska snabbt visade sig att hon som vi trodde var Loppan inte hade bott i Norsborg när hon var 13 år gammal.

Brevet ligger i dag i tryggt förvar hos Tobias. Men om Myggan och Loppan känner att de vill få tillbaka sitt decennier-gamla brev, är de välkomna att höra av sig till Tobias och Trosa båtklubb, som gärna ser att brevet hittar hem till sina författare.

VÄLBEHÅLLEN. Brevet låg i en petflaska, som båtklubben hittade när de rensade ut skräp från vinterns högvatten. Nästan oskadd, förutom nött i kanten och solblekt. Men fullt läsligt. Foto: Tobias Lindahl

Vet du vilka Myggan och Loppan är?

Mejla oss på botkyrka@direktpress.se eller kontakta Tobias Lindahl direkt 073–096 17 94.