Måns Andersson bygger lådcyklar, Marie Strömberg roddar filmproduktioner. Tillsammans smider de planer för att Bagarmossen ska blomstra. Foto: Karin Nilsson

Delad hoj är dubbel glädje

Fler cyklar, en mötesplats för cineaster och cykelreparatörer i containrar. Det är tre förslag på hur Bagarmossens centrum ska bli både mer levande och miljömässigt hållbart.

  • Publicerad 09:57, 29 jan 2015

Marie Strömberg och Måns Andersson, två 50-åriga småföretagare med Bagarmossen som bas, har knutit kontakt. Han sysslar med lådcyklar, hon med filmproduktion. Via en tvådagarsmässa, som ingår i projektet Bagarmossen smartup, på Folkets hus, börjar ett möjligt samarbete att gro.

– Verkstaden där jag sätter ihop mina cyklar är riktigt häftig. Det är en gammal panncentral som förut skötte värmen i området och ånga till ett tvätteri. Nu har de plockat ut pannorna, säger Måns Andersson.

– Och jag letar plats för en inspelning. Och det låter som att hans verkstad kan passa, fyller Marie Strömberg i.

I tio år har hon drivit företaget Moviemall. Skådespelare, scenografi, kläder, rekvisita – hon arbetar med allt som syns framför kameran. Marie Strömberg har vid ett par tillfällen ordnat utförsäljning av filmkläder, rekvisita och scenografi på sitt kontor.

– Det är mitt sätt att tänka på miljön. Att sälja begagnade grejer och inte bara slänga. Samtidigt skapar det en social hållbarhet i och med att folk träffas och pratar, berättar hon.

Pop up-butik blir permanent

Utförsäljningarna har enligt henne varit så populära att hon nu ska göra kontoret till en permanent affär. Människor i området har även frågat om hon inte kan ordna föreläsningar och ha ett litet kafé, så det blir nästa steg. Enligt henne vinner alla på det: hon får ett flöde av folk där hon kan pejla efter framtida skådespelare, lokala filmentusiaster får en mötesplats.

Måns Andersson från Gamla Enskede lådcyklar tänker även han på hur hans lilla företag kan bidra lokalt. Han vill genom pooler göra velocipeden till en förenande symbol för Bagarmossen.

Cykel inte alltid grönast

– Många i Bagis är välmående medelklass som har det bra. Men jag vill starta en cykelpool för de som inte har råd med bil. Alla har inte råd att köpa en cykel för 20-30 000 kr, som mina lådcyklar kostar. Om det går att få till så att människor delar cyklar kan det i framtiden dessutom leda till mindre antal p-platser vid nybyggen. Och som argument för färre bilvägar, drömmer Måns Andersson.

För honom är cykel inte alltid bäst för miljön.

– Min produktion låg tidigare i Kina. Men det var för mycket skurkar och miljöproblem. Det gick inte ihop. En cykel som sliter oerhört på miljön att producera och sedan bara håller i 20 år är inte så mycket bättre än en bil. Om den däremot håller i över 100 år, då är det värt det.

Bagarmossen smartup är kommunala bostadsföretaget Stockholmshems fristående systerprojekt till Hållbara Hökarängen. Enligt projektledaren Tobias Lind fokuserar de här på odling, det som saknas i centrum, och småföretagare. Allt ska göras med ett hållbart miljötänk i bakhuvudet.

– Vi vill inte göra om en stadsdel. Vi ska lyssna på vad folk tycker och tänker, och arbeta med det som finns. Att hjälpa de småföretagare som finns här, och på så sätt skapa ett mer levande centrum som i sin tur skapar nya företag. Det är tanken, säger Tobias Lind.

Reparatör i container

Han säger att en av de saker som de boende i Bagis säger sig sakna är en cykelreparatör.

– En idé som vi arbetar med att förverkliga 2015 är att, tills vi hittar en lämplig lokal, ställa ut en container där en cykelreparatör kan jobba. Containern ska smyckas av konstnärer och det blir som en sorts mobil reparatör.

Bagarmossen smartup

Stockholmshem är ett kommunalt bostadsbolag med 25 000 bostäder och 3 000 lokaler. I Bagarmossen äger de 1 800 lägenheter.

De inledde projektet Bagarmossen smartup hösten 2014, och det ska pågå till december 2016.

Syftet är att utveckla områdets lokala kompetens på ett sätt som är hållbart socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms "billiga" hus

Nyheter ✓Hyran färdigförhandlad för första Stockholmshuset ✓Dennis Wedin (M): Inte tillräckligt bra De prispressade kommunala hyresrätter som byggs i så kallade Stockholmshus blir dyrare än utlovat, visar den förhandling som nyligen avslutats för ett nytt Stockholmshus i Rågsved.onsdag 12/12 20:00