Skattehöjning. Danderydsborna fick beskedet på onsdagen att skatten höjs med 1,40 kronor från år 2020. Foto: Hege Hellström

Delade meningar i Danderyd om höjda skatten

På onsdagen kom beskedet att Danderyd får kraftigt höjd skatt – med 1,40 kronor. På Djursholms torg råder det delade meningar om beslutet, och flera frågar sig var pengarna har tagit vägen.

  • Publicerad 15:05, 29 maj 2019

Bakgrunden till beslutet är att Danderyds kommun riskerar ett ekonomiskt underskott på 220 miljoner kronor. Flera nämnder måste spara – och nu kommer alltså skatten att höjas.

Från och med 2020 får Danderydsborna betala 18,95 i kommunalskatt i stället för 17,55.

Chockhöjningen: Så blir Danderyds nya skatt

Vi ställde frågan till Danderydsbor vad de tycker om beskedet.

Vad tycker du om att kommunalskatten höjs med 1,40 kronor?

Foto: Hege Hellström

Sofie Pawlo, driver butik vid Djursholms torg:

– Att höja skatten är väl den enda lösningen om man ska behålla skolan och lärarna. Jag är fruktansvärt besviken på att pengarna försvann och på att politikerna inte berättade om det innan valet. Det är Moderaterna som slarvat bort pengarna, det är bra att det kommer ut så att inte alla bara går och röstar på dem.

Foto: Hege Hellström

Leif Ekberg, pensionär:

– En krona och fyrtio öre, det är rätt mycket. Men det är väl nödvändigt, det finns väl inget annat att göra. Men hur har vi hamnat här? Det skulle jag vilja få svar på. Det är enkelt att höja skatten, men varför måste man göra det?

Foto: Hege Hellström

Lilleba Nordenson, pensionerad journalist:

– Höj skatten bara, det finns ingen anledning att Djursholmsborna ska ha låg skatt. Jag tycker gott och väl att man kan höja.

Foto: Hege Hellström

Birgitta Höglund, konstnär och filosof:

– Vi tål att få höjd skatt. Men man kan fråga sig var pengarna tagit vägen. Hur fördelas pengarna, det undrar jag.

Foto: Hege Hellström

Jan Gottfarb, pensionär:

– Det verkar bra. Jag tycker att Danderyd ska ta emot flyktingar och det kostar pengar.

Uppdraget: Ordna disco utan alkohol och droger

Nyheter Vallentunaungdomarna: "Droger neutraliseras mer och mer" Låg- och mellanstadiedisco – för att ha kul utan alkohol. Nödvändigt, enligt gymnasieungdomarna som driver nystartade Temafest UF. – Vi vill fånga upp de innan det är för sent, så att de inte ska stå...fredag 6/12 17:01

Danderydsbor går samman för att rädda sin isbana

Nyheter Samlar in pengar till Danderydsvallens lilla bana Danderydsbor har reagerat kraftigt på kommunens planer att lägga ner den mindre isbanan vid Danderydsvallen som har använts flitigt av de minsta barnen. En insamling har därför startats för att...fredag 6/12 16:59