En del av lekytan på Gustav Vasa skolas skolgård kommer att stängslas in. Foto: Sacharias Källdén

Delar av Gustav Vasas skolgård stängslas in

Som VasastanDirekt har skrivit har Gustav Vasa skola haft problem med folk som har sovit på skolgården och använt sandlådan som en toalett. Nu stängslas en del av lekytan in efter skoltid.

  • Publicerad 14:33, 20 feb 2020

I slutet av förra veckan spärrades delar av Gustav Vasa skolas skolgård av efter att personer som övernattat på skolgården lämnat avföring efter sig i sandlådan. Problemet har varit återkommande men den senaste tiden har det eskalerat, enligt Lena Arkéus, rektor på skolan.

Skolans sandlåda används som toalett

Nu väljer Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, och skolledningen, att stängsla in lekytan och sandlådan efter skoltid.

– Den kommer att vara öppen dagtid och låsas när skolan är låst. Det kommer att vara ett galler som är svårt eller nästan omöjligt att ta sig över. Och de som övernattar ute är ju ofta gamla och inga höjdhoppare, säger Peter Jönsson (M), styrelseordförande i Sisab.

Riskerar det inte att bara flytta problemet?

– Jo, naturligtvis kan det flyttas till en park eller en annan skola men då får man ta det där, vi löser problemen som uppkommer på skolgårdar. Vi moderater vill ha ett nationellt tiggeriförbud. Tyvärr är man inte tillräckligt handlingskraftig på nationell nivå och då hamnar de här problemen på lokalpolitiker.

Planen är att stängslet ska vara på plats på måndag. Sisab planerar även en större vårstädning till helgen.

– Då kommer hela skolgården att städas och sandlådorna att tas undan. Vi kommer även att förstärka belysningen, säger Peter Jönsson (M)

Petra Gardos Ek (M), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd, har fått flera samtal om problemen på skolgården.

– Vi har gått till val på att det ska vara tryggt och snyggt och jag tycker att det är helt oacceptabelt att sandlådorna används som toalett och allmän boplats. Både allmänhet och skolan har hört av sig till mig och jag känner verkligen med dem på allvar. Nu agerar vi snabbt utan byråkrati med de medel vi kan. Vi jobbar i opposition i riksdagen och önskar att polisen hade större befogenheter. Allra helst vill vi att det ska råda tiggeriförbud