Privatisering. Café- och restaurangverksamheterna i Hågelbyparken går till upphandling. Foto: Claudio Britos

Delar av Hågelbys verksamheter privatiseras

Nu ska driften av restaurangverksamheterna på Subtopia och i Hågelbyparken gå till en privat utövare. – Vi söker någon som kan vara med och utveckla platserna, säger Krister Kalte på Hågelbyparken AB.

  • Publicerad 18:09, 12 feb 2019

Restaurangverksamheterna under kommunens bolag, Hågelbyparken AB och Upplev Botkyrka AB, går till upphandling. Det gäller Wärdshuset LM i huvudbyggnaden, Anna Giertz Café & Bageri i Klockhuset samt restaurang Subtopia i Alby.

Privatiseringen ska gälla efter ett beslut från Konkurrensverket.

– Konkurrensverket har sagt att de här café- och restaurangverksamheter måste prövas mot marknaden, säger Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Driften av café- och restaurangverksamheterna planeras gå till en privat utövare. 

– Vi söker en engagerad entreprenör som kan vara med och utveckla de här platserna, säger Krister Kalte, VD för Hågelbyparken.

För ett år sedan lyftes frågan om att börja lämna över driften. Nu blir det alltså verklighet och redan i höst kan lokalerna få ett nytt ansikte. Krister Kalte säger att de helst söker ett företag som kan ta över alla enskilda verksamheter.

– Vi gör den bedömningen att tillträde sker efter sommaren, i september. Det är en stor omställning att ta över verksamheter så vi tror att det är en bra tid efter sommaren när det är lugnare, säger Krister Kalte.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Efter ett antal misslyckade projekt för Hågelbyparken har kommunen börjat arbeta med en ny vision för nöjesområdet. Renoveringar skulle påbörjas under våren 2018, men har alltså skjutits fram i tiden. Uppdragen för detta ska också vara under upphandling.

– Nu är det viktigt att Hågelby är en fortsatt viktig mötesplats som kan börja växa organiskt, säger Gabriel Melki (S).

I dag arbetar 13 personer vid de olika näringsverksamheterna. Kommunen tillsammans med facket har kommit fram till att ett krav under övergången är att anställda får följa med när det blir nya chefer.

Sista dagen för anbudstiden om restaurangverksamheterna är den 2 april.

– Vi kommer ha ytterligare förhandlingar när vi vet vem som får uppdraget, säger Krister Kalte.

Hågelbyparken

Hågelbyparken tar årligen emot 200 000 besökare.

I parken drivs en 4H-gård med bland annat getter, får och hästar samt daglig verksamhet. Fastigheterna ägs av Botkyrka kommun och Hågelbyparken AB förvaltar parken. Förutom konferens- och restaurangverksamhet ordnas här både kultur- och nöjesevenemang genom uthyrning.

På Hågelbyparken drivs även Stockholms största baklucke-loppisar och är en populär plats för valborgsfirande, midsommar och andra internationella högtider.

Källa: Hagelby.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.