Kräver kronor. Skogskrematoriet, här med monumenthallen i förgrunden, måste genomgå ett fullständigt fixande. Foto: Mikael Toll

Delar av Skogskyrkogården totalrenoveras

En totalrenovering för hundratals miljoner. Det är vad som krävs för att rädda delar av Skogskyrkogården, av FN stämplat som ett världsarv.

  • Publicerad 15:02, 12 dec 2018

Det handlar om Skogskrematoriet, som invigdes 1940 av kronprins Gustaf Adolf. Under de snart 80 år som gått sedan dess har man inte gjort mycket alls med bygget, som egentligen är ett komplex av olika byggnader: tre kapell med ett gemensamt krematorium, och den öppna monumenthallen.

Nu är det total renoveringsbehovet stort, enligt kyrkogårdsförvaltningen. Därför vill man rusta upp hela rasket för cirka 220 miljoner kronor. Det är ett omfattande arbete som krävs utanpå, inuti och i marken kring. Bland annat måste man genomföra ett stambyte. Annat som ska fixas är fasaden, dörrar, fönster, kisthissar, orglar och de murala konstverken, som ska konserveras och rengöras.

Glest mellan gravarna på Söderorts bortglömda bengård

Själva kremerandet flyttade 2014 över till ett nytt krematorium. Men i de tre kapellen så genomför man årligen runt 1 300 begravningsceremonier. Dessa kommer man nu att få genomföra på andra platser, till exempel Sandsborgskapellet, under de tre år som totalrenoveringen tar.

De cirka 6 000 kistor som hanteras av byggnadens kylrum med kapacitet för 200 kistor, kommer i sin tur att hanteras av kylhuset på Norra begravningsplatsen.

I veckan som gick så klubbade kyrkogårdsnämndens politiker igenom de 220 miljoner kronorna som krävs. Men för att allt ska gå i lås ska även kommunfullmäktige säga ja eller nej, vilket man hoppas kommer att ske innan sommaren. Byggstart blir tidigast 2020.

REPORTAGE: I dödens eld – följ med in i nya krematoriet

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Liljeholmens galleria kan få hotell

Nyheter Nya boendeformer när ägaren planerar bygga ut Det går bra för Liljeholmstorget Galleria. När ägaren Citycon vill bygga ut gallerian, planerar man biograf, bibliotek och kanske till och med hotell.torsdag 21/3 17:20

Stockholms nya livsmedelscentrum står still

Nyheter Kritik från lokal M-topp: "Företagare känner sig besvikna" 3 000 arbetsplatser i Farsta försvann med Telias flytt. Att företag från Slakthusområdet skulle flytta till ett nytt livsmedelscentrum i Larsboda skulle skapa nya arbetsplatser i stadsdelen. Huruvida...torsdag 21/3 17:00