Görs om? Delar av Skolörtens servicehus i Hässelby Villastad kan byggas om till seniorboende. Foto: Mikael Andersson

Delar av Skolörten kan bli seniorboende

Den politiska majoriteten i Hässelby-Vällingby vill göra om delar av Skolörtens servicehus till trygghetsboende, det vill säga lägenheter för äldre som inte kräver myndighetsbeslut.

  • Publicerad 14:04, 19 apr 2017

Gör om delar av Skolörtens servicehus i Hässelby villastad till seniorboende med aktivitetscenter, så kallat trygghetsboende. Det föreslår politikerna i majoriteten i Hässelby-Vällingby som vill bygga om 50 av de 135 lägenheterna.

– Trygghetsboende innebär att personer över 75 år kan söka lägenheterna genom bostadsförmedlingen utan att en biståndsbedömning behövs. Det är en möjlighet för äldre att flytta när de själva känner att de har behov av det, säger Kadir Kasirga (S), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.

Tanken med ett aktivitetscenter är att de äldre ska få möjlighet att umgås och delta på aktiviteter som till exempel gymnastik. Det ska även finnas kaffeservering. Aktivitetscentret ska vara öppet för alla äldre i stadsdelen, oavsett om man bor på Skolörten eller inte.

Enligt Ingrid Brännström, avdelningschef för utförare för äldreomsorgen i Hässelby-Vällingby, ska ingen som bor på servicehuset idag behöva flytta därifrån om förslaget går igenom.

– Vi har haft ett trettiotal tomma platser länge och målsättningen är att vi ska kunna täcka behovet med 86 servicehusplatser. Inflyttningen till de omgjorda lägenheterna planeras till 2019 och i så fall kommer vi ha intagningsstopp fram tills dess, säger hon.

Förslaget som bereds nu av äldreförvaltningen ska senare i vår upp i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd. Därefter ska kommunstyrelsens ekonomiutskott fatta beslut i frågan.

Liberalerna i Hässelby-Vällingby är kritiska till förslaget. De menar att de tomma lägenheterna beror på att biståndsbedömningen är för hård, inte brist på efterfrågan.

– Jag är väldigt kritisk till att man tar bort servicehusplatser under täckmanteln att man bygger trygghetsboende som är ett helt annat boende. Det ska också finnas men det behövs ett mellanboende som servicehus med närhet till sjukvård innan man flyttar till vård- och omsorgsboende, säger Helen Jäderlund Eckart (L).

Olika typer av äldreboenden

På ett trygghetsboende söker man lägenhet genom den vanliga bostadskön. Aktiviteter och även gemensamma måltider erbjuds ofta.

Boende i servicehus kräver biståndsbeslut. Dvs en handläggare bedömer om du har behov av ett sådant boende. Tillgång till hemtjänst och sjuksköterska finns.

Vård och omsorgsboende kräver också biståndsbeslut. Tillgången till sjukvård är stor och man kan bo kvar på ett vård- och omsorgsboende livet ut.

Källa: Stockholm stad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Efter superhelgen – nu blir det ännu mer sol

Nyheter SMHI: Fortsatt sol hela veckan i Stockholm ✔Så blir vädret – dag för dag Helgen bjöd på strålande väder i Stockholm. Och det beräknas hålla i sig även resten av veckan. I morgon kryper temperaturen upp mot närmare 30 grader.måndag 28/5 11:15

Här går Knut, 91, i mål efter Tolvanloppet

Nyheter Se filmen från årets löparfest i Bromma Iklädd hatt och hawaiiskjorta korsade snart 91-årige Knut Ångström mållinjen till Tolvanloppet i Ålsten i lördags. Efter 12 kilometer upp och ner för trädgårdsstadens backar i gassande sol mottogs...måndag 28/5 11:15

Vi är Västerort