På söndag stänger Göken Livs & Deli igen efter fyra år på Pontonjärsgatan. Några planer på ett nytt Göken Livs & Deli finns inte för tillfället, berättar Daniel Swenning, delägare till butiken. Foto: Robin Högberg

Delibutik på Kungsholmen tvingas stänga

I fyra år har matbutiken nära Norr Mälarstrand sålt ekologiska och närproducerade livsmedel. Men på söndag bommar butiken igen. "Man måste inse när det inte går längre", säger en av ägarna.

  • Publicerad 15:30, 23 mar 2018

Matvarubutiken Göken Livs & Deli har funnits i lokalerna på Pontonjärsgatan 28 sedan april 2014, och ersatte då den Handlarn-butiken som fanns där tidigare.

Göken Livs & Deli, som ligger i kvarteret Göken, har sedan starten satsat på ekologiska och närproducerade livsmedel, som produceras på råvaror som finns i samma butik. I hyllorna finns både vardagliga basvaror och utvalda delikatesser.

– Det är ett otroligt trevligt område och vi trodde verkligen på det här när vi drog igång. Det är jättetrist att behöva klappa igen, men man måste inse när det inte går längre, säger Daniel Swenning, delägare och medgrundare till Göken Livs & Deli.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De första två och ett halvt åren såg trots allt en stadig uppgång, därefter stagnerade det en aning, för att sedan gå väldigt trögt det senaste året, berättar Daniel Swenning.

– Vi har sakta men säkert fått säga upp personal. Förutom vi som grundat butiken har vi även haft två heltidsanställda, men de är inte kvar längre, säger han.

Vad nedgången beror på är svårt att säga säkert, men nätbaserad mathandel kan vara en orsak, menar Daniel Swenning.

– I dagens stressade samhälle kan det ju vara smidigt och skönt att kunna få maten hemkörd. Det kan jag förstå att många gör, och här tror jag det skett en uppgång, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En annan faktor är prisskillnaderna, där större handlare som exempelvis Ica kan ta mycket lägre priser för sina varor.

– De köper så stora kvantiteter och har råd att ha väldigt låga marginaler. Det blir svårt för mindre butiker att gå runt och att slåss mot de stora drakarna, säger Daniel Swenning.

Ägarna till Göken Livs & Deli har i dagsläget inga planer på att starta upp butiken någon annanstans.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Ny satsning ska stoppa droghandeln på Plattan

Nyheter Trygghetsgruppen flyttar in mitt på Sergels torg Nu är alla samlade under ett och samma tak – mitt i händelsernas centrum.fredag 20/7 11:44