Glappet mellan "vanligt folk" och de som styr ökar, visar en ny undersökning från Stockholms stad. Foto: Sacharias Källdén / Maja Brand

Demokratin i Stockholms stad får underbetyg

Stockholmarnas dåliga koll på hur de kan påverka beslut som fattas i den egna stadsdelen blir allt sämre. Det visar demokratiundersökningen som Stockholms stad tagit fram.

  • Publicerad 14:43, 7 dec 2017

En majoritet av invånarna i Stockholm vet inte hur de kan påverka beslut i olika frågor. Många har också dålig koll på var de kan vända sig för att få information – och dessutom blir okunskapen allt större.

Till exempel uppger bara 23 procent att de vet var de ska vända sig om de vill lämna synpunkter och idéer och vara delaktiga i utvecklingen av parkerna. 2016 var motsvarande siffra 31 procent.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bostads- och demokratiborgarrådet Ann-Margarethe Liv (V) ser den färska demokratiundersökningen som ett rejält underbetyg för Stockholms stad.

– Nedmonteringen av demokratin som pågick under alliansens åtta år, med bland annat minskat föreningsstöd, har fått konsekvenser. Nu behöver vi verkligen satsa på lokal demokrati. Därför har vi avsatt 60 miljoner i budgeten för lokala utvecklingsfrågor, säger hon och medger att hon är självkritisk i åtminstone en fråga.

– Demokratistödet till unga skulle vi tagit fram långt tidigare, redan direkt efter valet, konstaterar hon.

Siffrorna är inte mer upplyftande i innerstaden än i förorten – snarare tvärtom. Norrmalm ligger till exempel inte över snittet i en enda av de elva frågorna i undersökningen som rör demokrati och inflytande. Detta överraskar Marianne Berg Ekbom (V), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd.

– Det är en stor besvikelse och jag förstår ärligt talat inte varför det ser ut så här. Vi har haft jättemånga tillfällen då medborgarna fått säga till om upprustning av parker och annat, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon väljer dock att se det nedslående resultatet som en utmaning för framtiden.

– Det föranleder att vi jobbar vidare med det här och gör oss ännu mer synliga. Vi politiker fattar bättre beslut när invånarna är med och engagerar sig i stadsdelsområdets gemensamma frågor. 

Ett mer positivt exempel är Skarpnäcks stadsdelsnämnd som ligger en bit över snittet i samtliga demokratifrågor. Victoria Callenmark, tf stadsdelsdirektör, tror att det är en fördel att vara mindre förvaltning med en liten organisation.

– Det är nära mellan chefer och medarbetare vilket gör att vi kan vara lite snabbare. Här finns också en öppenhet som jag tror präglar oss. Sedan har vi lagt ned mycket tid och energi när det gäller inflytandefrågor och har ett nära samarbete med civilsamhället. Det finns ett brett engagemang i Skarpnäck.

Att Skarpnäck är ett lyckat exempel i sammanhanget innebär dock inte att det finns anledning att jubla över siffrorna, vilket Callenmark också betonar.

– Nu ska vi titta enskilt på alla svar och se vilka åtgärder vi kan vidta.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.