Fatemeh Khavari från organsiationen Ung i Sverige har demonstrerat mot utvisningarna till Afghanistan i fyra dagar. Foto: Clarence Frenker

Demonstranterna efter första natten på Södermalm: "Vi har fått mycket hjälp"

Efter tisdagens attack på Mynttorget flyttades i går kväll den fredliga demonstrationen till Medborgarplatsen. Enligt demonstranterna på plats har natten varit lugn och viljan att hjälpa har varit stor.

  • Publicerad 12:00, 10 aug 2017

Klockan 18.30 i går kväll tågade de demonstranter som befann sig på Mynttorget till Medborgarplatsen med poliseskort. Efter tisdagens händelse, där de sittande demonstranterna attackerades med en rökbomb, har rädslan varit stor för nya dåd. Men natten beskrivs som lugn och många uppges ha slutit upp - både för att delta och hjälpa till.

– Natten har varit lugn. Ingenting särskilt har hänt förutom att vi har sovit här, säger Fatemeh Khavari från organisationen Ung i Sverige som befinner sig på Medborgarplatsen med övriga demonstranter.

Sittstrejken flyttar – klart med nytt längre tillstånd på Södermalm

Hon har själv demonstrerat i fyra dagar och befann sig på Mynttorget när attacken ägde rum i tisdags kväll.

Har ni känt er trygga i natt?

– Vi har fått mycket hot. Det har bland annat publicerats bilder på oss på nätet och det kan räknas som personliga hot. Vi har anmält det till polisen, säger hon.

Hur många är ni på plats just nu?

– Det är olika. Under natten har folk kommit och gått i omgångar. Men vi är många och ska vara här länge.

Demonstranterna vill att utvisningar till Afghanistan stoppas. De har även krävt att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska träffa dem personligen.

"Vi har fått mycket hjälp"

Ali Asghar Mudarsi Zada har rest från Kungsör för att delta i demonstrationen.
– Jag såg på Facebook vad som hade hänt och bestämde mig för att åka hit, säger han.

Hur har natten varit?
– Det var jättekallt och hemskt. Nästan ingen kunde sova.

Har ni haft sovsäckar eller filtar?
Ja, en del av oss. Vi har fått mycket hjälp och alla har stöttat varandra.

Har ni känt er trygga?
– Både och. Men det finns så klart en oro att rasisterna ska attackera igen.

Hur länge stannar du?
– Tills vi får svar från Migrationsverket. Om vi inte får något svar stannar jag så länge det går. Jag har själv väntat i två år på svar från Migrationsverket men inte hört någonting. Ingen myndighet tar ansvar för oss, säger han.

Enligt Fredrik Lindgren, gruppchef vid citypolisen, har natten varit lugn. Men den ökade polisiära närvaron kommer att fortsätta tillsvidare.

– Det är som det har varit sedan igår. Vi kommer ha polisiär närvaro så länge det håller på, säger han.

Finns det någon konkret hotbild mot demonstrationen i nuläget?

– Det kan jag inte uttala mig om. Men vi är här på grund av det som hände häromdagen. Vi vill inte att det ska hända igen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.