Fatemeh Khavari har inte gett upp hoppet om att utvisningarna ska stoppas.

Demonstranterna i medieskugga efter flytten från Medis

Den massmediala uppmärksamheten har mattas av sedan flytten från Medis. Men demonstrationen mot utvisningarna till Afghanistan fortsätter – och hoppet lever vidare.

  • Publicerad 17:37, 7 sep 2017

– På kvällarna sitter ungdomarna med sina läxböcker, vilket inte var möjligt på Medborgarplatsen.

Julia är en volontär i 40-årsåldern som besökt demonstrationen nästan dagligen sedan starten på Mynttorget 6 augusti. Då var det ett fåtal afghanska ungdomar från organisationen Ung i Sverige som protesterade mot utvisningarna. Efter en omskriven attack från högerextrema flyttades demonstrationen till Medborgarplatsen samtidigt som antalet demonstranter växte rejält. Fredagen den 1 september flyttades demonstrationen igen – nu till stillsammare Norra bantorget.

LÄS ÄVEN Demonstranterna på Medis får flytta till city

Men hotet från nazisterna finns kvar och Julia vill inte uppge sitt efternamn eller synas på bild.

– De var här senast i går och filmade oss, säger hon.

Julia beskriver sig själv som en socialdemokrat som är djupt besviken på partiet.

LÄS ÄVEN Sittstrejkarna på Mynttorget efter attacken: "Vi reagerade med kärlek"

– Att utvisa de här ungdomarna är ett sådant ofattbart slöseri med resurser, säger hon.

Fatemeh Khavari är talesperson för Ung i Sverige och ser hur medias intresse mattas av för varje dag. De afghanska demonstranterna är lika många som tidigare, men det är färre svenskar som passerar platsen och ser ungdomarna. Samtidigt finns det fördelar med ett lugnare geografiskt läge.

– Man kan sova bättre här än på Medis. Men ungdomarna börjar bli ledsna. Vi har inte tappat hoppet och har absolut inte gett upp, men folk är trötta.

Så länge har de tillstånd

Ung i Sverige har tillstånd att demonstrera på Norra bantorget till den 17 september.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10