Foto: Privat/Sacharias Källdén

Demonstration mot övervåld och rasism efter vaktingripande

Till följd av händelsen med den gravida kvinnan i tunnelbanan arrangeras nu en demonstration mot rasism och rasprofilering. StockholmDirekt har ställt tre snabba frågor till arrangören och Afris grundare, Kebba Njie.

  • Publicerad 19:00, 11 feb 2019

Lördagen den 23 februari klockan 14 arrangeras en demonstration mot rasism, rasprofilering och övervåld av poliser och ordningsvakter. I fokus är även allas rätt att fritt och tryggt kunna röra sig i Sverige. Detta till följd av den incident där en kvinna behandlats illa av ordningsvakter i tunnelbanan. Demonstrationen sker på Sergels Torg och arrangeras av Afris, ett socialt nätverk för afrosvenskar, och podden Raseriet som lyfter ämnen kopplade till populärkultur, relationer och rasism.

StockholmDirekt har varit i kontakt med grundaren av Afris, Kebba Nije, med tre frågor inför demonstrationen.

Varför är detta viktigt att belysa?

– Det handlar om rasism. Oavsett vem som blir utsatt för rasism är det inte acceptabelt. Den som vill få detta att framstå som något annat än rasism har aldrig blivit utsatt för det. Det handlar om den gravida kvinnan i tunnelbanan som utsattes för rasism och övervåld, säger Kebba.

Vad kommer att hända vid demonstrationen?

– Det kommer att finnas talare från olika organisationer och folk som vill nå ut till stora massor. Inga politiker. Demonstrationen är politiskt obunden.

Varför sker demonstrationen just nu?

– Jag och mina medarrangörer, podden Raseriet, tycker att det gick för långt med hur den gravida kvinnan i tunnelbanan behandlades. Nu får det räcka!

I skrivande stund har närmare 7 400 personer angivit på Facebook att de kommer att närvara vid demonstrationen, och drygt 20 000 personer har visat intresse.