Den blå jättepenisen är borta – så här ser det ut nu

Den blå jättepenis som prytt en fasad på Kungsholmen blev för magstark för omgivningen. Nu har fastighetsägaren målat över den. Skönt, tycker en granne, som nu hoppas på att där blir delfiner istället.

  • Publicerad 08:56, 19 apr 2018

– Visst, jag gillade färgen, jag älskar blått. Fast det är faktiskt skönt att den är borta. Det finns så många andra motiv man kan måla. Jag är för att man ska få säga och tycka vad man vill, men några gränser måste det kanske ändå finnas i offentligheten, funderar Inga Rosén, reseförsäljare.

Hon bor längre ner på Kronobergsgatan och har varit granne med jättepenisen i en vecka. Själv hade hon hellre sett delfiner på husväggen, kanske med budskapet "låt naturen leva", än det här "jävla åbäket".

Här tar jättepenisen plats på Kungsholmen

Det var i förra veckan som konstnären Carolina Falkholt helt lagligt uppförde det som kommit att bli det mest omtalade konstverket i Stockholm på mycket länge: en blå jättepenis på en fasad av Atrium Ljungbergs fastigheter på Kronobergsgatan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Konstverken brukar sitta uppe i sex månader, men den blå penisen har väckt så starka känslor hos grannarna att den nu har tagits bort. Resultatet efter ommålning: en jämnblå ruta.

En sak som Inga Rosén kommer att sakna är dock uppståndelsen. Jättepenisen har nämligen lockat till sig horder av nyfikna och hon har fått uppleva hur det är att bo på en känd, populär gata, istället för en bortglömd avkrok.

Blått är flott. Inga Rosén, granne med den före detta jättepenisen, älskar färgen blått och matchar naglar och smycken med husfasadens övermålade konstverk. Men hon hade hellre sett delfiner där, än ett bautaorgan. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

– I vanliga fall brukar jag varje morgon bara möta några få trötta människor på väg till jobbet. Nu har det hela tiden stått minst 20 personer och fotat, säger hon.

En man som jobbar i direkt anslutning till penisen, är också glad att den är borta. Han vill vara anonym, och säger att han inte kommer att sakna alla "dumma människor" som vallfärdat dit för att ta selfies med superdasen.

– Sånt här ska man inte ha så det syns. Det ligger ett dagis där, och där också, förklarar han och pekar längs Kronobergsgatan, och säger att det inte varit bra för barnen att se supersnoppen.

Övermålad. Den blå jättepenisen har nu ersatts av en jämnblå ruta. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Laglig mural

Fastighetsägaren Atrium Ljungberg har under flera år låtit konstnärskollektivet Livet skapa på husfasaden.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.