Jonas Gren är poet, just nu sätts dansföreställning och opera upp som baseras på hans dikter om klimatfrågan bl.a. Foto: Ylva Bergman

Den ofrivillige ekopoeten från Bagarmossen

Som poet vill Bagisbon Jonas Gren sätta fokus på ett av vår tids stora trauman: hur människan förstör planeten. Nu blir hans dikter både dans och opera. Men han känner sig inte helt bekväm i rollen som ekopoet.

  • Publicerad 19:30, 5 mar 2018

Det är i artiklar och recensioner som Jonas Gren brukar kallas för ekopoet – men det är inte en benämning han själv använder.

– Nej, absolut inte. Det finns något korrekt över det. Som att jag är kravmärkt och lever perfekt själv, köper rättvisemärkt och allt det där. Det blir lite "så länge vi köper ekomjölk är allting bra". Orden kan dölja verkligheten men poesin ska ta fram den. Vi poeter borde bråka mer med de här sakerna men det är svårt att göra om man kallas för ekopoet. Då är det som att det finns ett problem och det är miljöförstörelse. Och att svaret är ekopoesi och ekologiskt.

Trots att han är föräldraledig händer det mycket i Jonas Grens yrkesliv just nu.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hans senaste diktsamling "Antropocen" från 2016, som handlar om människans påverkan på jorden och klimatet, har använts som inspiration till en barndansföreställlning och i sommar har en opera som bygger på diktsamlingen premiär.

Jonas Gren visar en lunta med A4-papper. Nu lägger han också sista handen vid sin nya diktsamling som kommer i sommar. Den ska heta "Dälden, där de blommar".

– Däld betyder ungefär liten dalgång. Den är till stor del skriven i Hörken där vi har en sommarstuga. Den handlar om hur årstiderna förändrar en plats och om blommande, den processen. Den är inte skriven som en metafor men ändå är det ju det. Det är häftigt vilken magi som pågår. Banalt, men ändå en känsla av under.

Redan som liten introducerades han för Mulle – för skogen och naturen. Ur det kom ett intresse för miljöfrågor, tror Jonas Gren själv. För lite mer än tio år sedan började han läsa på mer själv samtidigt som miljöfrågor fick mer utrymme i stort när till exempel FN:s klimatpanels rapport uppmärksammades och Al Gores film En obekväm sanning fick stor uppmärksamhet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Mycket poesi är abstrakt. Jag vill vara någonstans där emellan. Jag vill inte använda pekpinnar utan peka på något. Som att vi befinner oss i en planetkris med vår enorma konsumtion av jordens resurser. Jag försöker skriva mer från ett existentiellt håll än från ett politiskt. Hur är det att leva i en sådan här tid?

Har du själv klimatångest?

– Ja, i alla fall hade jag det förut. Det är skrämmande hur snabbt det går. Men jag tror att det är bättre för en att samtala om det än att neurotiskt gå runt och trycka undan det eller kväva det med shopping. Jag tror att det finns tre viktiga ben: kulturen, politiken och forskningen. De behövs allihopa, att de tar frågan på allvar.

Samtidigt tycker han att det fokuseras mycket på livsstil och för lite på de stora frågorna, som politik och näringsliv.

– Vi borde vara snällare mot varandra och argare på politikerna!

Jonas Gren är poet, just nu sätts dansföreställning och opera upp som baseras på hans dikter om klimatfrågan bl.a. Foto: Ylva Bergman

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48