Kunglig utsikt. Medieprofilen Johar Bendjelloul på en av sina favoritplatser på Kungsholmen, Snoilskyvägen med utsikt över vattnet. ”Ingenstans i Stockholm är himlen så hög som här”, 
säger han. Foto: Linda Gren

"Den perfekta intervjun finns inte"

Effter 17 år på Sveriges television har programledaren och Kungsholmsbon Johar Bendjelloul flyttat 200 meter, över en gräsmatta och in i Radiohuset. Och han är lite förälskad i sitt nya jobb på P1-morgon.

  • Publicerad 10:20, 22 feb 2013

– Titta där, där är det döda trädet. När jag ser det mot den här enorma himlen är det lätt att börja tänka på existensen, på livet och döden, säger Johar Bendjelloul med ett skratt och pekar ut över Mälaren, på andra sidan vattnet breder Tranebergsstrand ut sig.
Längs Snoilskyvägen promenerar han gärna. Säger att utsikten med himlen och det döda trädet får honom att förstå Ingmar Bergmans prat om raukar. Att döda ting i ett kalt landskap väcker tankar om existensen. Johar Bendjelloul tror att vi borde tänka mer på döden. Att det som är viktigt i tillvaron framträder tydligt mot insikten att livet är ändligt.
Vad är viktigt?
– Mänskliga relationer. Det kanske är det allt går ut på. Jag tror inte på det där med att vara fri och kunna göra vad man vill oberoende av andra. Vi är beroende av andra människor. Den som har familj och nära relationer är inte fri.
Den inställningen fungerar bra för honom själv. Johar Bendjelloul har inte något stort behov av ensamtid, en halvtimme med en bok eller tidning på bussen räcker.
03.35 på morgonen ringer väckarklockan. Taxin till jobbet rullar i väg 03.40. Klockan fyra börjar arbetet som programledare på P1-morgon. Johar Bendjelloul gillar blandningen av ämnen, att innehållet i en sändning består av allt från att en tysk skådespelare anklagas för incest till att brottning åker ur OS. Annars är kultur, idrott och vetenskap ämnen som får honom att gå i gång.

Omtumlande
Första dagen på nya jobbet var omtumlande. Det gällde att hålla koll på många olika tider när det skulle puffas för olika program, men radio är ändå enklare än tv, tycker han. Mindre teknik och annat som ska fixas runtomkring.
– På radion kliver jag in i studion, det lyser en grön lampa och då är det bara att prata rakt ut. Jag är lite förälskad i mitt nya jobb. Jag får betalt för att sitta och lära mig en massa saker, det är nästan för bra för att vara sant.
Att sända direkt ger en kick. Vad som helst kan hända och den perfekta intervjun finns inte. Och oväntade saker händer. Som när en artist var alkoholpåverkad i studion. Eller när han skulle göra en lång intervju med en skådespelerska och producenten plötsligt säger i hörlurarna att en tsunami svept in över Japan. Intervjun avbryts och i stället har Johar Bendjelloul med sig först en forskare och sedan UD som ska berätta vad som hänt. Framför honom visas bilder från katastrofen i Fukushima.
– Då var jag koncentrerad och kunde inte reagera känslomässigt. Efteråt såg jag att det var hemska bilder. Bilar som drogs med i väldiga vattenmassor och hus som ödelades.
Det är nyfikenheten som driver honom. Viljan att ta reda på hur världen och människorna fungerar. Samhällsintresset slog rot tidigt och för några år sedan hittade han en låda i sina föräldrars källare. I den låg en gammal uppsats från nian. Där stod att han år 2000 skulle ha flyttat från hemstaden Ängelholm till Stockholm och jobba som journalist.
– Det är lite läskigt, nästan spöklikt, att det blev just så.
Som 18-åring flyttade han till Stockholm och började på Journalisthögskolan. Efter en praktik på SVT blev det fast jobb där och sedan har han varit programledare för bland annat Kulturnyheterna, Babel och Gomorron Sverige. Men efter 17 år kändes det roligt att prova något nytt.
Att jobba med media går i släkten. Brodern Malik Bendjelloul är dokumentärfilmare och hans film ”Searching for Sugar Man” är Oscarsnominerad.
– Jag är stolt över honom. Hur han suttit och slitit ensam med sin dator. Och de absurda proportioner det nu har fått. Det är överväldigande.

Fakta

Fakta: Johar Bendjelloul
Ålder: 37.
Familj: Gift, två döttrar på 1,5 och 8 år.
Lyssnar helst på radio: P1 står alltid på och det finns 
många bra program, särskilt ”Språket” är trevligt.
Läser: ”Det enda könet” av Katrine Kielos.
Favoritfilm: Gillar Fassbinder och Roland Emmerich som gjort 
katastroffilmer som ”The day after tomorrow”.
Dold talang: ”Jag är väldigt bra på att härma Kalle Anka. Det 
är mitt bästa partytrick när jag kommer till min dotters skola.”
Gör en vanlig lördag: ”Jag har en lugn och skön förmiddag, 
sedan går jag och badar med min äldsta dotter.”

Tre Kungsholmsfavoriter

Snoilskyvägen:
”Det är mitt favoritstråk. Ingenstans i Stockholm är himlen så hög som där.”
Kastanjen som står på en gräsplätt där 
Attebomsvägen korsar Stagneliusvägen: 
”Den är magnifik när den blommar. Det är Kungsholmens vackraste träd.”
Kungsholmens bibliotek:
”Tänk vad ett bibliotek är. Att folk får vara där gratis och låna och ta med sig böcker därifrån gratis. Och alla får vara där. En sådan idé skulle ingen över huvud taget kunna kläcka i dag.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bagerikedjans nya flaggskepp på Södermalm försenat

Nyheter Tar över klassiska kvarterskrogens lokal Som känt blir det ett bageri och fik som ska in i Rosenhofs gamla lokal vid Stockholm södra. Men det dröjer.onsdag 18/7 12:25

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30