Den riktiga tomten bor i Tullinge

Ho! Ho! Ho! Visst finns tomten på riktigt. Nicolaus heter han och har ett äkta helskägg. Han är tjock och snäll. Äter mycket julgröt. Vill barnen se leg? Inga problem. Dra i skägget? Inga problem. Jultomten existerar, i alla fall i Tullinge.

  • Publicerad 00:03, 15 dec 2017

Varje år återkommer Nicolaus till sina vänner med följande text:

”Tomten är tjock och jag är tjock. Tomten tycker om julgröt och jag tycker om julgröt. Tomten heter Nicolaus och jag heter Nicolaus. Tomten har skägg och jag har skägg. Tomten är snäll och jag är snäll. Tror ni att allt det här är av en slump? Nej, så är det inte! Hohoho”

Tomte sedan länge

Nicolaus har i många år blivit kallad för Tomten. Hemma, på arbetsplatser, av främlingar. I vinter valde han äntligen att engagera sig in i den riktiga tomte-rollen.

– På julafton ska jag hälsa på 22 familjer i Tullinge.

Att odla ett riktigt tomteskägg är inte heller så lätt. Nicolaus avslöjar ett tips till blivande tomtegubbar.

– Tålamod är nyckelordet. För mig tog det två år. Jag är inte stamkund hos barberaren. Hohoho.

Hoppfullt. I år ska Nicolaus hälsa på 22 familjer på julafton. Foto: Sara Ringström

Förutom en fläschig tomtedräkt och äkta helskägg brukar Nicolaus hänga runt med coola tomteglasögon, värmelykta och läcker tomtesäck. Han skrämmer inte bort barnen med någon läskig mask, han är bara sig själv.

– Barn brukar bli glada av att se mig. Jag är en ganska schysst och snäll tomte. Tomtemask och låtsasskägg kan skrämma bort barnen. Jag vill avdramatisera hela tomtegrejen.

Känd i Tullinge

Tullingeborna känner ofta igen Nicolaus. Senast imorse blev han erbjuden ett nytt tomtejobb - till nästa år.

– Jag gick runt i Tullinge centrum när en kvinna från Blomsterbutiken kom fram och berättade att de skulle behöva en äkta tomte till marknaden nästa år. Folk hör av sig och frågar om jag har tid på julafton. Jag gör mitt bästa, men även tomten har sina begränsningar.

Foto: Sara Ringström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.