INNEBANDY. Denita Landegren har lett idrottslag för personer med funktionsnedsättning sedan 2004. Det började med fotboll och 2011 tillkom det första innebandylaget. Foto: Foto: Ulrica Andersson

Denita Landegren vänligast i Sumpan

För Denita Landegren är det en självklarhet att man hjälper varandra. Men de som nominerat henne till Årets eldsjäl och Vänligaste sundbybergaren tycker att hon har gjort en insats utöver det vanliga med Sumpan Allstars.

  • Publicerad 21:08, 11 nov 2017

”Man kan låna spelare av
varandra, bara det blir jämnt

Sonen Anton, nu 22 år, har Downs syndrom. Det var för att han skulle kunna få spela fotboll som Denita Landegren insåg att hon var tvungen att ta saken i egna händer.

– I princip är det Anton som gjort att jag börjat. Annars hade jag nog inte halkat in på det, säger hon.

Sumpan Allstars startade 2004. Fyra av de ursprungliga fem deltagarna är fortfarande med. 2010 började fotbollsspelarna att träna innebandy under vinter-
säsongen. Året därpå startades ett innebandylag.

Nu är de totalt 80 deltagare i lagen som hon i dag får hjälp att träna. Sumpan Allstars, Sumpan United och två innebandylag ingår sedan 2015 i Sundbybergs IK:s parasportsektion.

Denita Landegren lägger ned många timmar i veckan på träningar och matcher.

– Jag trodde inte att det skulle bli så stort, säger hon.

Deltagarna har alla någon typ av funktionsnedsättning.

– De har inte lika lätt för saker som andra. Jag tycker att det är kul att hjälpa de som behöver det. De ger så mycket tillbaks, som de kanske inte tänker på. Man får en kram när man kommer. De säger att ”Denita är bäst, alla är bäst”.

Sonen Anton får göra allt och hon behandlar inte honom annorlunda, mer än att saker får lov att ta längre tid.

– De behöver någon som pushar på dem och säger att de kan. Många tror inte att de kan lära sig något överhuvudtaget.

Tålamod är av stor vikt, menar hon.

– En del kan ta flera år på sig att tycka att det är kul. Låt dem komma hit, vara med en halvtimme varje träning. För min son tog det sex år, säger Denita Landegren.

Att spela själv är roligt och framför allt att göra mål, tycker Anton i dag, oavsett om det står någon målvakt i buren.

– Vi går ut för att ha roligt. Vinner man så är det en bonus. Man kan låna spelare av varandra, bara det blir jämnt. Har man tagit sig till matchen ska man kunna spela, säger hon.

Under sin egen sjukdomsperiod med bröstcancer var det spelarna som gav henne styrka.

– De har hjälpt mig enormt mycket. Jag hade något att se fram emot. Vi hjälper varandra.

Denita Landegren är uppvuxen i Solna men har bott länge i Sundbyberg som vuxen. Efter en period i Upplands Väsby ville hon komma närmare släkt och vänner, berättar hon.

En barndomskamrat i gänget som fortfarande umgås står bakom nomineringen till Årets eldsjäl i kategorin kamratskap.

– Det är väl kul. Men det finns ju så många eldsjälar, säger hon.

Precis efter nomineringen vann hon utmärkelsen ”Vänligaste Sundbybergaren”, efter en omröstning i Facebook-gruppen Vänliga Sundbyberg med nästan 2 700 medlemmar.

Vad betyder ”vänlig” för dig?

– Det är väl vänligt att hjälpa andra. Jag har alltid varit sådan, när jag var yngre också. Jag har svårt för att man inte ska kunna hjälpa till, men alla är ju olika. Många tänker väldigt mycket på sig själva. Jag är väl tvärtom, det hinns med när man är pensionär...

MER Årets eldsjäl

Sedan 2007 kan hjältar i föreningslivet nomineras till Folkspels gala Årets eldsjäl.

Vinnarna utses på Eldsjälsgalan som hålls i mars 2018.

Folkspel är en ideell organisation som ägs av 74 riksorganisationer i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv att sälja lotteriprodukter och på så sätt dra in pengar till sin verksamhet.

Källa: Folkspel

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10