Mathjälp. Alexander Strand och Aran Berzingi från Kungsholmens gymnasium har startat ett UF-företag som ska minska både matsvinn och hunger. Foto: Sacharias Källdén

Deras affärsidé: Minska matsvinn och hunger

Varje dag slängs stora mängder mat helt i onödan. Nu har två elever från Kungsholmens gymnasium hittat ett sätt att minska svinnet på Östermalm.

  • Publicerad 19:17, 11 feb 2019

Enorma mängder fullt ätbar mat kastas dagligen, inte minst från matbutiker som till exempel inte kan sälja mat med kort datum. Samtidigt finns det människor som inte har råd med mat för dagen. Varför inte förmedla maten till behövande istället? Det var den frågeställningen som fick Aran Berzingi och Alexander Strand, som båda går sista året på Kungsholmens gymnasium, att starta UF-företaget Mathjälp.

– Vi vill vara en mellanhand mellan matbutikerna och hjälporganisationer, berättar Alexander när vi ses i Frälsningsarmén Templet på Östermalmsgatan.

Kaffe med kompis - ny mötesplats på Östermalm bjuder på frukost och gemenskap

Tidigare under dagen har de varit på möte med en av stadsdelens större ICA-handlare ("det gick jättebra"). Kontakt har även tagits med bland annat föreningen Gula änglarna, liksom med Daniel Back, pastor för socialt arbete i Frälsningsarmén Templet. Den sistnämnda är märkbart imponerad av de unga entreprenörernas idé.

– Den har stor potential, säger pastorn som också betonar att det inte bara är hemlösa som är i behov av mat.

– Vi ser även att fattigpensionärerna är en växande grupp, konstaterar han.

Alexander och Aran har stora planer för sitt projekt, som de med tiden planerar att utöka även till andra stadsdelar och städer. Men en sak i sänder. De första stegen tas här på Östermalm där Alexander är uppvuxen och fortfarande bor.

– Det lokala ansvaret är viktigt, säger han och tillägger att hemlöshet kan drabba vem som helst.

– Det är alldeles vanliga människor som kanske blivit vräkta och tvingas bo på gatan. Det finns inget skyddsnät, säger han

De listar Stockholms äckligaste toaletter

Förhoppningen är att rulla igång inom två-tre veckor, men först vill de försäkra sig om att de har kunskapen som krävs för att det ska bli så bra som möjligt. Båda två är övertygade om att det här är ett långsiktigt projekt som kommer att göra en verklig skillnad i människors liv.

– Det här är inte bara ett UF-projekt. Vi har mycket högre ambitioner än så, säger Alexander Strand.

Möte. Daniel Back, pastor för socialt arbete i Frälsningsarmén Templet, träffar Alexander Strand och Aran Berzingi. Foto: Sacharias Källdén

Ung Företagsamhet (UF)

En politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som är en del av den globala organisationen Junior Achievement.

Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Sedan 2010 arbetar Ung Företagsamhet även på grundskolan.

Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.