App-makare. Jacob Widoff, Gustav Jansson, Isak Andersson och Gustav Perlind har skapat en app som hjälper användaren att hitta rätt uppgång i tunnelbanan. Foto: Privat

Deras app ska leda dig rätt i kollektivtrafiken

Vem har inte gått av tunnelbanan och insett att man är i fel ände av perrongen? Gustav Perlind och hans klasskamrater har nu skapat en app som motverkar just detta.

  • Publicerad 16:34, 8 jan 2020

När Gustav Perlind, Jacob Widoff, Gustav Jansson och Isak Andersson, som alla går sista året på Bromma gymnasium, satte sig ner för att spåna idéer till sitt UF-företag, ville de göra något som ingen annan har gjort. Beslutet föll på att skapa en app, men vilken?

– Det mesta finns ju nuförtiden. Men av en slump kom vi på ett problem om ofta uppstår, om man ska stå långt bak eller långt fram i tunnelbanan, berättar Gustav Perlind.

De presenterade sin idé för sin lärare, som i sin tur satte dem i kontakt med en tidigare elev som också skapat en app genom sitt UF-företag.

– Det är han som till största del har programmerat appen, vi i gruppen har gjort designen och allt runt omkring, säger Gustav Perlind.

Resultatet blev Planned, en app som visar var någonstans i tunnelbanan du ska stå för att hamna vid rätt uppgång på perrongen. I appen får resenären också reda på olika destinationer som finns i vardera uppgång, till exempel att du når pendeltågen om du kliver av i mitten av gröna linjens tåg på T-centralen. Den har funnits ute i några månader, och har redan fått positiv respons.

– Vi har fått ungefär 950 nedladdningar, och varje person vi möter har visat positiv respons, vilket är jättekul.

Nästa utmaning är pendeln

Just nu är det bara tunnelbanan som är inlagd i appen, förståeligt eftersom det har tagit tid för killarna att åka till varje station och lokalisera uppgångarna.

– Senare under våren har vi en tanke om att lägga in pendeln också. Vi vill verkligen satsa på appen, sen beroende på hur det går med nedladdningar och hur mycket vi omsätter.

Själva appen är gratis och genererar inga inkomster. Men killarnas plan är att kontakta företag som ligger i närheten av varje uppgång.

– Vår affärsidé är att besöka dem och fråga om de vill betala oss för att synas i appen. Då lägger vi till vilken uppgång man ska ta för att komma till dem, och lägger in deras namn och logga. Vi i gruppen är taggade att utveckla det här till något riktigt stort, säger Gustav Perlind.