Stoppar ryktet. Josefin Branzell Hertz, Nohadra Heido och Evelina Lindqvist driver kampanjen Stoppa ryktet. Foto: Privat

Deras bok ska få Botkyrkaborna att sluta sprida rykten

Sitter du på fördomar om dina grannar? Har du råkat sprida fake news på Facebook? Vill du syna politikerna inför valet? Stoppa ryktet är en handbok för att sluta sprida fördomar och rykten. Nästa vecka är det dags för släppfest på Mångkulturellt centrum.

  • Publicerad 09:57, 10 jan 2018

Under förra året höll kampanjen Stoppa ryktet antirykteskaféer runtom i Botkyrka, på alltifrån fritidsgårdar, bibliotek till äldreverksamheter. Vilka rykten sprids om Botkyrka och vad har Botkyrkaborna själva för fördomar om varandra?

– Blir ens bil uppbränd om man åker till Fittja? Tror äldre i Botkyrka att alla unga killar i centrum är kriminella? Tanken är att öka kunskapen om rykten och hur de kan förstöra ett samhälle. De hänger ofta ihop med främlingsfientlighet, i värsta fall leder de till våldshandlingar, säger Nohadra Heido på Stoppa ryktet.

Syna fake news

Nu har samtalen, tillsammans med forskning och intervjuer med experter, kokats ned till en handbok i att stoppa ryktesspridning, syna fake news och bemöta fördomar.

– Det är en handbok som är tänkt att hjälpa skolor, föreningar, arbetsplatser och kompisgäng att få syn på sina fördomar och få stopp på rykten. Vi ger tips för att få syn på rykten som sprids, fördomar som man själv har och metoder för att stoppa dem, säger Nohadra Heido.

I en tid då bilder, texter och videoklipp delas med ett snabbt klick på sociala medier blir det allt viktigare att navigera bland fakta, åsikter och fake news och vara kritisk kring det som folk delar, menar Nohadra Heido.

– Om någon säger "jag har hört att BotkyrkaDirekt är en usel tidning" så kan man fråga "jaha, var har du hört det?". Om den svarar "I en undersökning" då frågar man vilken undersökning, hur den gjorts och av vem – för att kunna bekräfta eller slå hål på det.

En handbok för valet

Boken kan också användas till att rusta sig inför valåret med hårda debatter och valfläsk och utspel, menar Nohadra Heido.

– Var kritisk till politikernas påståenden, syna dem. Och akta er för vad någon säger om vissa partier, kolla upp själv.

Nästa tisdag är det släppfest för boken på Mångkulturellt centrum. Då blir det samtal med bokens författare, poesiläsning, föreläsning om rasism och glass.

Släppfest 16 januari

Stoppa ryktet görs av The Good Tribe på uppdrag av Botkyrka kommun och är en del av det som tidigare kallades Antirykteskampanjen.

Vad? Släppfest för handboken Stoppa ryktet. Samtal med Josefin Branzell Hertz och Evelina Lundqvist, författare. Poesi av Malaak Habib och Nora Khalil. Föreläsning om rasism med Salem Yohannes. Gratis glass och mingelmusik.

När? Tisdag 16 januari klockan 17:30 till 19:30.

Var? På Mångkulturellt centrum i Fittja

Hur? Gratis. Anmälan på http://stopparyktet.confetti.events

Mer info: om boken och kampanjen Stoppa ryktet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.