Kvinnligt nätverkande. Lotta Alkeborn, Maria Ekehult, Nina Källström, Caroline Lindgren och Mervi Kauko är några av de företagare som vill få Stora Essingens affärsliv att blomstra. Foto: Sacharias Källdén

Deras fest ska locka fler till Stora Essingen

Starka ö-kvinnor. Så beskriver Stora Essingens nya nätverk sig själv. De har gått samman för att skaka liv i affärerna i den lilla byn, och locka hit folk utifrån med en särskild festkväll.

  • Publicerad 13:31, 16 maj 2019

På Badstrandsvägen har det här varit blomsterbutik sedan 1940-talet. Och skylten utanför är original, gatans äldsta.

– Ja, man riktigt känner i hela lokalen, i väggarna, att man alltid sålts blommor här, myser Lotta Alkeborn, ägare sedan två år.

Hon och vännen Maria Ekehult, ägare till yogastudion kring hörnet på Essingestråket, är två av de lokala företagare som gått tillsammans i ett nystartat kvinnligt affärsnätverk på Stora Essingen.

– Alla känner varandra och hjälps åt när det behövs. Kvinnor har alltid samarbetat så det föll sig naturligt att blev så här. Det är roligt att det just här på Stora Essingen finns så många drivna kvinnor som driver affärsverksamhet, starka ö-kvinnor. Många av oss bor här också, säger Alkeborn.

Inspireras av Kungsholmen

Den 28 maj anordnar de, inspirerade av södra Kungsholmens företagarförening, sin första kväll med gemensamma senare öppettider och erbjudanden. Faller det väl ut blir det fler sådana i i höst. Maria Ekehult förklarar varför:

– VI måste göra en gemensam ansträngning för att få vår lilla småstad mitt storstaden mer levande. Förut fanns här många fler butiker, det var skyltfönster på varje hörn. Så är det inte längre, säger hon, och nämner att Swedbanks stora kontor nu lämnat kvarteren, vilket bidragit till mindre rörelse.

Måste locka folk utifrån

De två kvinnorna säger att om företagandet ska överleva på sikt måste man locka hit fler kunder utifrån, göra området till ett utflyktsmål för shopping, fika och bad.

– Ja, alla borde ta sig till ön. För den där speciella ökänslan. Och också för att få ett mer personligt och varmare bemötande i butikerna, säljsnackar Alkeborn.

Nätverket på ön

Företagen som gått ihop är: Shanti yogastudio, Detaljerian, Books and Flowers, Mervi guldsmed, Essinge hudvård, Wallin & co, Elite redovisningsbyrå, konstnären Lara Simonof, fotograf Kimberly Hero, Systrarnas kafé.

Tisdag den 28 maj ordnar de ett gemensamt öppet hus med olika erbjudnaden, mingel och uppträdanden. Klockan 16-21.