Deras filmprotest har gjort succé

Efter år av sexuella trakasserier och ofredanden fick eleverna på Kunskapsskolan nog. De bestämde sig för att de måste göra något.

  • Publicerad 09:46, 25 jan 2018

”Hur vet du ens att det är jobbigt att bli våldtagen, du har ju aldrig blivit det?" Det är ett citat ryckt ur en film som 10 elever på Kunskapsskolan har gjort. Ett citat taget ur verkligheten.
Deras verklighet.

I veckan släppte de filmen som på mindre en ett dygn sågs av över 11 000 personer på Youtube. Flera kändisar har delat filmen. Däribland Stina Wolter, Cissi Wallin och Ellen Bergström. Även Facebookgruppen #AllaVi med 57 000 medlemmar har delat den.

– Det har gått så himla fort. Vårt mål var att i första hand sprida det här vidare i Enköping för att få en förändring. Nu har det spridit sig överallt, säger Tess Nordenberg.

Filmen av Femtongruppen

Fick nog efter gympan

Det har länge förekommit kränkande kommentarer, trakasserier och sexuella ofredanden på och utanför skolan. En dag, förra hösten, fick eleverna nog.

– Några av oss som går i samma klass, var på en idrottslektion där det var väldigt mycket kommentarer. Killarna sa till exempel ”då kan vi lika gärna gå härifrån om vi ändå inte får skjuta bollarna hårt på tjejerna”, säger Vilma Saarnak och Linn Agelstam tillägger:

– Sedan stod vi efteråt i omkläddningsrummet och sa till varandra. ”Vi måste göra någonting”. Vi har pratat i två år om att killar inte kan bete sig. Och det som låg smidigast tillhands var en film, säger Linn Agelstam.

Eleverna gick sedan runt till alla tjejer i nian för att fråga om de hade något att bidra med till filmen.

För tjejerna ville vara allas röst. Även dem som inte velat medverka i filmen med sitt ansikte.

– Vi märkte att det var många som hade svårt att prata om det här. Det finns en tystnadskultur. Det vill vi bryta nu med den här filmen, säger Ellen Marin.

Har märkt en förändring

För en vecka sedan spelades den upp på Kunskapsskolan.

– Vi visade den i skolan för en vecka sedan, och då höll vår lärare en lektion efteråt där vi diskuterade frågorna filmen tar upp. Vi kommer fortsätta att prata om de här frågorna i skolan, säger Linn Agelstam.

– Samma dag, och dagen efter, märkte vi att killarna i vår klass, och andra blev mycket mer respektfulla. Många kände sig träffade. Och kom fram och sa förlåt och att de skämdes jättemycket, säger Vilma Saarnak.

Vad hoppas ni händer nu?

– Först och främst att föräldrar ska börja prata med sina söner och inte sina döttrar. Det är inte vi som ska få höra att vi ska hålla oss inne. Flytta skamen från tjejerna. Det ska inte vara såhär, säger Linn Agelstam.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Player's Inn rånat i natt

Nyheter Puben Player's Inn rånades i natt. Två män beväpnade med kniv bakband personalen och kom undan med en okänd summa pengar. – Jag är mest förbannad, säger pubägaren Anders Thool.fredag 25/5 10:24

Våldtog 11-åring i Enköping – döms i tingsrätten

Nyheter En man i 40-årsåldern dömdes idag, torsdag, i Uppsala tingsrätt till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt mot barn.torsdag 24/5 15:33