Här är ett traditionsenligt luciafirande på en skola. I år väljer flera förskolor på Söder att fira på ett alternativt sätt. Foto: Mostphotos

Deras förskolor skippar det traditionella luciatåget: "Har varit stressigt"

I år hoppar flera förskolor på Södermalm över det traditionella luciatåget. "Har inte varit ett firande för alla barn", anser biträdande chefen för Maria förskolor.

  • Publicerad 17:00, 29 nov 2016

Många föräldrar gläds åt att se sina barn tåga fram i ljuskronor, tomteluvor, pepparkakshattar och vita nattlinnen.

Men på sju kommunala förskolorna runt Maria på Södermalm har det traditionella luciafirandet inte bara förknippats med mysig stämning.

Barn hamnar utanför

En del föräldrar vill inte fixa luciakläder, andra kan inte och en del glömmer bort det. För barnen har det betytt att de inte kan vara med i tåget.

– Det har varit väldigt stressigt, både för barn och vuxna, och varit så laddat när föräldrarna ska komma och titta. Och en del barn har stått utanför, säger Annika Nylén Nilsson, biträdande chef för Maria förskolor.

LÄS ÄVEN Lusselektion nummer 1: Livet är inte rättvist

I år tar man därför bort kravet på föräldrarna att ta med sig utklädningskläder och flera förskolor har valt att ha ett alternativt firande istället för det traditionella luciafirandet.

Har ljusfest istället

På Tantolundens förskola skippade man det redan ifjol och hade en ljusfest ute på gården istället, med sång och fika för barnens familjer. Sen var det en vernissage inne på förskolan.

Nu inspireras andra förskolor av deras firande.

– Att familjerna inte behöver ta med saker hemifrån innebär att alla barn får lika möjligheter, att firandet blir lika för alla, säger Annika Nylén Nilsson.

Besvikelse över att tradition försvinner

En del medarbetare har varit besvikna över att en del av det traditionella luciafirandet försvinner. Men Annika Nylén Nilsson understryker att förskolorna fortfarande firar ljuset, sjunger lucia- och julsånger och fikar tillsammans med barnens familjer.

– En del barn kanske gärna vill sjunga och uppträda och de får göra det. Vi firar fortfarande lucia men på ett annat sätt, så att alla kan vara med. Inte bara nästan alla, säger Annika Nylén Nilsson.

Maria förskolor är sju kommunala förskolor på Södermalm: Bullerbyn, Tantolunden, Kastanjen, Ragvald, Sol och Måne, Timmermansgården, Villekulla/Maria.

I år måste inte föräldrarna till barn på de här förskolorna ta med sig luciakläder. Istället fixar förskolorna ett alternativ firande eller står för utklädningskläder.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.