Gör tricks. Conrad Halling Ibo, Adam El Mallah och Edward Owusu är tre av medlemmarna i SSS Fotball som finns på flera olika sociala medie-plattformer där de lägger upp filmer och lär ut olika fotbollstricks. Foto: Jannie Flodman/SSS Football

Deras fotbollstricks lockar tittare världen över

Inför 100 000 följare från världen runt lär Vällingbybon Edward Owusu ut fotbollstricks på sociala medier, ordnar tävlingar och åker runt på olika skolor. Den tidigare Brommapojkarna- och AIK-spelaren vill inspirera unga – med fotboll.

  • Publicerad 16:36, 9 aug 2019

De Västerortsbor som följer SSS Football på sociala medier kanske noterat att flera klipp är inspelade på Grimsta IP. Det var den plats där Edward Owusu startade sin fotbollskarriär för snart 20 år sedan.

– Då såg det inte ut som idag. Det fanns ingen arena, inga stora läktare och ingen konstgräsplan. Det fanns bara en gräsplätt och en liten läktare, säger Edward Owusu.

Edward Owusu växte upp i Vällingby och spelade i Brommapojkarna tills han 19 år gammal gick över till AIK. Nu har han lagt ligafotbollskarriären bakom sig, men det var genom sporten han lärde känna Adam El Mallah, som tidigare spelade fotboll i Djurgården och Conrad Halling Ibo som spelade i Hammarby. De brukade träna tillsammans utanför träningarna med lagen, bland annat på Grimsta IP, Kristinebergs IP och Zinkensdamms IP. Tillsammans med Junior Derikonja, som tidigare spelat i Vasalund och Toni Prince som tidigare spelat i Brommapojkarna bildade de SSS Football för 12 år sedan.

– Vi brukade träffas efter matcher och träningar och spela spontanfotboll. Vi har en gemensam spelstil som är lite åt Zlatan-hållet. Vi gillar att göra tricks och dribbla. Till slut var vi en liten grupp, säger Conrad Halling Ibo.

Premiär för ny stor fotbollscup i Stockholm

Började spela in

Det började med att de spelade in filmklipp när de gjorde tricks och lade upp i sina privata sociala medier.

– Där fick vi väldigt mycket respons och uppmärksamhet från folk i vår närhet. Vi blev mer seriösa när vi började filma, säger Adam El Mallah.

De startade kontot SSS Football, (Stockholm Street Soccer), på Youtube och började lägga upp klipp där.

– Vi lade upp på Youtube mest för skojs skull. Men tiden så märkte vi att det blev större och större, vi fick många views och flera videor blev virala. Vi märkte att det vi gjorde påverkade folk, och då gick vi all in, säger Edward Owusu.

Kontot har idag 58 000 prenumeranter, och på Instagram (@sssfootball) har de 31 000 följare.

– Under hela tiden har vi kommunicerat via fotbollen. Vi säger sällan ett ord i filmerna, fotbollen är vårt språk. Kanske är det därför vi har fått så många internationella följare, säger Adam El Mallah.

SSS-Fotball har gjort flera samarbeten med stora klädmärken och har bland annat samarbetat med John Guidetti. Foto: Jannie Flodman

"För att spela fotboll behöver man egentligen bara en boll. Man behöver inte vara flera personer eller ha en plan", säger Conrad Halling Ibo. Foto: Jannie Flodman

Miljontals visningar

När lite större sajter spred deras videos började fler hitta deras kanaler. Bland annat har den kände Manchester United-spelaren Paul Pogba gjort en av deras finter i en video.

– Den har fått flera miljoner visningar och vi hade inte ens skickat finten till honom. Då känner man att man kan påverka, säger Conrad Halling Ibo, som berättar om syftet med gruppen.

– Vi vill inspirera ungdomar, ge dem framtidshopp och visa att fotboll kan vara mer än en hobby. SSS Football ska vara en bra plattform för dem, säger Edward Owusu.

Vill lära ungdomar sina trick

SSS Football har haft samarbeten med klädmärken och har samarbetat med flera professionella fotbollsspelare, en av dem är landslagsspelaren John Guidetti. De åker också runt i skolor i Stockholm för att inspirera och lära ut sina kunskaper. Bland annat var de förbi Maltesholmsskolan i Hässelby strand för några månader sedan och sen under dam-VM var de i Nice.

– Vi var där tillsammans med den professionella fotbollsspelaren Irma Helin och skapade content. Det var en väldigt bra erfarenhet och vi vill fortsätta jobba med liknande projekt. För oss är det viktigt att alla är med, säger Adam El Mallah, som har flera projekt på gång tillsammans med sina vänner.

– Vi kommer bland annat att hålla i fotbollsskolor i Stockholm och även jobba med nya intressanta projekt under det närmsta året.

Grimsta är favoriten

Trots att Edward Owusu har spelat på otaliga fotbollsplaner i Sverige och världen är Grimsta IP fortfarande favoritplanen och där han föredrar att spela in videor.

– Vi kommer alltid att hålla till här i Grimsta och i området, säger han.

Konsert för fred i Syrien hålls i Vinsta

Nyheter Musikertrio och kör uppträder under en kväll I januari anordnar Syriska föreningen konsert för fred i Syrien. Under en kväll kommer lokalen i Vinsta ljuda av traditionell syrisk musik.fredag 6/12 16:47

Hon ger stockholmarna scenkonstminnen för livet

Nyheter Hässelbybon Marie Lindh har drivit kulturgruppen Tosca i 15 år I snart 15 års tid har Hässelbybon Marie Lindh drivit kulturgruppen Tosca. Genom den har hon gett många stockholmare scenkonstminnen för livet.fredag 6/12 16:43

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt