LYFTA CYKELSKROT? Tobias Adolfsson har öppnat Stockholms första cykelgym. Foto: Pressbild

Deras gym ska runda friskvårdsbidraget

Stockholm har fått ett cykelgym med en PT som är specialinriktad mot cyklister. Målet är att underlätta för stans cyklister och att stockholmare som cykelpendlar ska kunna få bidrag för bland annat vinterdäck och verkstadsservice.

  • Publicerad 14:20, 18 nov 2019

ATR på Åsögatan på Södermalm är inte längre bara en cykelfabrik och serviceverkstad. Sedan en tid tillbaka ligger även träningsanläggningen ”This is my gym” på adressen.

Gymet är ett så kallat cykelgym. Exakt vad det är för något är inte helt uppenbart. Något förenklat handlar det om att cyklister ska kunna köpa en gymkort, få träffa en personlig cykeltränare och lägga upp en strategi för att kunna cykla mer i vardagen.

– Precis som på ett vanligt gym börjar man att ha ett samtal med sin PT. Det är helt upp till individen men det kan handla om tips och tricks på hur man ska klä sig, om man behöver låna cykel eller behöver få sin cykel servad för att kunna cykla mer i vardagen, säger Tobias Adolfsson.

Fri service

Målet med gymmet är att medlemmarna ska kunna använda sitt friskvårdsbidrag för att bekosta cykelgymkortet. Medlemmar kan utan kostnad lämna in sin cykel på reparation eller få vinterdäck påmonterade.

– Enligt vår bedömning kan man dra vårt medlemskap på friskvårdsbidraget. Det vi vill göra är att utmana definitionen av friskvårdsbidraget säger Tobias Adolfsson och hänvisar till januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som slöts i januari 2019.

Stockholms stad hyllas för årets cykelprestation

På punkt 36 i 73-punktsuppgörelsen står det att: ”andelen som reser med cykel ska öka" och att "skatteregler ska underlätta för cykelpendling".

– Politiker gillar att prata om vad de vill göra, men de vill sällan göra det i verkligheten. Det vill däremot vi och vi är övertygade om att det här fungerar. Varför ska det vara en skattefri förmån att cykla på ett gym inomhus, men inte att cykla till och från jobbet? Hela systemet med friskvård är helt bisarrt, säger Tobias Adolfsson.

FILM: Hyrbar elcykel rullas ut i Stockholm – utan pedaler men med högtalare

Hälsoproblem

Enligt honom är det uppenbart att ökad cykelpendling ger mängder av positiva effekter. Både för människors personliga hälsa, men även ur transport- och miljösynpunkt.

– Det enda som borde spela någon roll är att folk genom friskvårdsbidraget får möjlighet att röra på sig mer. Stillasittande är vårt värsta hälsoproblem. Endast en procent av svenskarna rör sig tillräckligt mycket. Cyklar du 20 minuter varje dag tillhör du den procenten, avslutar Tobias Adolfsson.

Cykelgymet

Namn: This is my gym

Var: Åsögatan 122

Medlemskap: Kostar 4800 kronor per år. Då ingår bland annat fri service på sin cykel. Även vinterdäck etc ingår. "Att en cykel rullar fint är en förutsättning för en bra gymupplevelse".

Träningen genomförs: När du vill, var du vill. Det finns inga begränsningar i tid och plats
eller i antal träningstillfällen.

Medlemmar förbinder sig till att: Alltid ta chansen till spontan träning i vardagen närhelst den ges.

Mer info: ATR cykelgym

Visa merVisa mindre