Pris. Hundarna Bella, till vänster, och Wilma får i helgen pris. Foto: Jonas Månsson

Deras hundar är bäst i landet

Ekerös hundpatrull har landets bästa sociala tjänstehundar. Det firade tikarna Wilma och Bella med grisöron.

  • Publicerad 10:12, 8 dec 2017

Jag är glad att de får pris. De är fantastiskt duktiga.

Årligen korar Svenska kennelklubben Årets sociala tjänstehund. Hundar som tilldelas utmärkelsen kan vara en utbildad assistanshund, vårdhund eller terapihund.

I år blir det delat pris till Wilma och Bella från Ekerö kommuns Hundpatrullen. Den 16 december får de ta emot utmärkelsen vid Stockholmsmässan. Då är hundförarna med.

– Hundarna arbetar tillsammans med hundförarna. Dels arbetar vi med gruppterapi. Då tränar vi bland annat socialt samspel, turtagning och hjärngympa där vi tränar med siffror och bokstäver och får tänka till, säger Malin Brandt, handledare och terapihundförare på Hundpatrullens dagliga verksamhet.

Bella och Wilma är med i verksamheten måndag till fredag. Malin Brandt ser positiv effekt på deltagarna i verksamheten.

– Det ökar självkänslan, självförtroendet och måendet. Vi har personer som kommer hit från andra dagliga verksamheter som kanske inte kan ta del av hjärngympa och ledarskapsträningen, men kommer för lugn, ro och närheten av hundarna.

Hundföraren Caroline Crambert tycker att det var en välförtjänt utmärkelse.  

– Jag är glad att de får pris. De är fantastiskt duktiga, säger hon.

För att få vara med i Hundpatrullen krävs att personen är berättigad att ta del av den dagliga verksamheten.

Efter beskedet att Wilma och Bella får pris firades det ordentligt hos Hundpatrullen.

– Vi åt tårta och hundarna fick grisöron, säger Malin Brandt.

MER: Här är juryns motivering

"Bella och Wilma, arbetar tillsammans med sin matte, Malin Brandt, inom Ekerö kommun med "Hundpatrullen" som är en LSS-verksamhet, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Hundarna får priset för att de bidrar till att unga vuxna får en meningsfull vardag. Genom hundarnas arbete tränas självkänsla och socialt samspel genom olika spel, räkneövningar, bokstäver, koordination och även hundträning och omvårdnad. Dessutom gör Hundpatrullen besök på olika äldreboenden med Bella och Wilma och föreläser om verksamheten med information och inspiration till andra kommuner.

Hundarnas verksamhet ger en vinn-vinn situation där människor får en avsevärt bättre livskvalitet, andras hundar får daglig rastning, äldre får stimulans och kommuner får kunskap om hundars betydelse inom vård och omsorg."

Källa: www.skk.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter