FokuseraMera UF. Eleverna Joakim Ljunglin, Alice Karlsson, Dunja Abu Moujeh, Angelica Sedvall och Anna Bitar har bildat FokuseraMera UF. Foto: Fredrik Gustafsson

Deras idé: fimpa din mobil ibland

Det ska bli lättare att lägga från sig mobilen, och låta den ligga. I alla fall är det tanken bakom FokuseraMera UF:s mobilbox.

  • Publicerad 08:51, 14 dec 2017

När Fridegårdseleverna Joakim, Angelica, Alice, Dunja och Anna som går Samhällsprogrammet skulle komma på en idé till sitt UF-företag fanns vissa regelramar att förhålla sig till. Företagsidén skulle kunna appliceras som lösning på ett samhällsproblem.

– Vi valde att rikta in oss på mobilanvändningen, säger Angelica Sedvall och Alice Karlsson fyller i:

– Mobilanvändningen är hög. Många har svårt att släppa sina mobiltelefoner vid sociala tillfällen som när man är med familjen, vid jobb eller plugg. Vi ville göra något åt det. Då kom någon på idén om en mobilbox.

Idén är enkel.

FokuseraMera, som UF-företaget heter, kommer att sälja en låda som enligt dem själva ska passa lika bra som inredningsdetalj som förvaringslåda. Men det är ingen vanlig låda. Lådan är försedd med ett tidlås. Så när det vankas familjemiddag eller läxplugg åker mobilen ner i  lådan. Och där blir den kvar, tills dess att tidslåset öppnas på utsatt tid.

– När det är låst, är det låst. Då går inte lådan att få upp förrän efter att en timme, eller x antal minuter har gått, säger Angelica Sedvall.

Men när lådan är låst går den verkligen inte att öppna?

– Alltså, den är gjord av trä, så måste man verkligen öppna den, så går det ju om det verkligen är nödfall, säger Alice Karlsson.

Och om man bryter upp lådan ändå, inser man kanske att man är rätt mobilberoende?

– Hahah... Så är det ju, säger Angelica Sedvall.

Trots att själva mobilboxen inte går att köpa än, har intresset för Fridegårdselevernas idé varit stort.

– Det är faktiskt många äldre som är intresserade av den här skulle jag säga. De vill ha den till sina barnbarn, som vid julen eller när man sitter och fikar så tycker de att deras barnbarn bara sitter och håller på med mobilen, säger Angelica Sedvall.

Och personer i er egen ålder säger... ?

– Att de inte kommer att lägga ifrån sig mobilen. Men jag tror att om man väl testar så kommer det vara bra. Jag vet själv hur det kan vara när man ska plugga och så får man typ en snap. Man måste kolla. Då kan jag säga till någon att ”snälla, ta min mobil”. Det går inte att koncentrera sig annars, säger Dunja Abu Moujeh.

FokuseraMera UF har tagit hjälp av ett annat UF-företag på skolan för att tillverka lådan. Företagets förhoppning är att kunna börja sälja mobilboxen i början av nästa år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet