Arbetskamrater. Lucy Xia, Atefeh Taheri och Joselin Cevallos jobbar för första gången. Foto: Henrik Lindstedt

Deras jobb: Städa och få vuxna att rösta

Genom Unga för orten kan ungdomar i Vårby, Skogås och Flemingsberg arbeta med att öka tryggheten i sin egen hemort. I år är första året projektet leds av kommunen. Då har sommarjobbarna fått arbeta som valinformatörer.

  • Publicerad 13:11, 6 aug 2018

Lucy Xia, Joselin Cevallos och Atefeh Taheri pustar ut på en bänk utanför Unga för ortens lokal på Fäbodvägen i Skogås. Det är tredje dagen på deras tre veckors-praktik och just som det blivit 30 grader i skuggan har grovarbetet börjat. De ska städa utomhus och rensa ogräs.

– Klart det skulle vara roligare att jobba med att sköta barn än att plocka skräp i den här värmen, säger Atefeh Taheri med en djup suck.

Unga för orten var inte hennes första val. Hos kommunen kan man söka en mängd olika praktikplatser. Du kan jobba inom de traditionella kommunala verksamheterna, till exempel på äldreboenden och förskolor, men du kan också praktisera som musikant eller entreprenör.

Men de tre nyblivna kollegorna tycker ändå att just det här arbetet är speciellt.

– Vi gör ju orten finare. Det är fint att kunna ge något, säger Lucy Xia.

Det här är första året som Unga för orten drivs av kommunen i samarbete med fastighetsbolagen Balder, Carnegie, Huge bostäder och Huddinge samhällsfastigheter. Tidigare har projektet drivits av det privata initiativet Tillsammans för orten.

Uppskattat jobbprojekt för unga i Huddinge läggs ner

Hur har det gått?

– Det har gått jättebra. Men det är klart det också har funnits brister, säger Mariwan Omar, chef för den nystartade föreningen Samverkan i Huddinge.

Eftersom det är valår i år har sommarjobbarna utöver städning och underhåll också fått informera om höstens val. De har delat ut informationsblad från valmyndigheten och prata med folk om varför det är viktigt att rösta.

– Vi hoppas att ungdomarna också skapar dialog och debatt hemma och på så sätt får de vuxna att rösta. Det har varit en strategisk tanke, att informationen flyttar hem utan att vi kommunen behöver knacka på dörren.

Den största bristen, menar han, är att de inte har kunnat ta tillvara ungdomarnas egna idéer.

– Det här var första året för Unga för orten och det har gått lite hastigt. Ungdomarna sitter inne på massor av idéer om hur man skapar trygghet på deras ort. I framtiden borde vi vara ute och prata med dem redan i mars–april för att fånga upp deras idéer.

Zin Mayi är en av de som koordinerar Skogåsungdomarnas arbete. Tidigare har hon haft samma roll fast i Vårby där hon bor. Där har hon sett hur arbetet med att ta hand om sin ort omvandlas till en känsla av ansvar på heltid.

– Om man ser någon som skräpar ner så säger man ifrån. Det är ju jag själv eller någon annan som kommer behöva plocka upp det där. Unga för orten förändrar ungdomarnas synsätt, förklarar hon och fortsätter:

– Det här borde egentligen vara permanent. Ungdomarna skulle ju kunna få jobb året om.

När kommunen och fastighetsbolagen tog över lovade de att Unga för orten skulle vara minst lika bra som Tillsammans för orten och med tiden bli ännu bättre.

– Vi har pratat om att ha liknande initiativ på till exempel höst- och sportlov. Men än så länge är ingenting klart, säger Mariwan Omar.

Sommarjobb i Skogås, Flempan och Vårby: Få betalt för att göra din ort bättre

Ansvar. Genom att jobba med att hålla rent är tanken att en känsla av ansvar för sin ort ska väckas. Foto: Henrik Lindstedt

Unga för orten

Unga för orten är en sommarjobbssatsning i Huddinges socioekonomiskt utsatta områden Vårby, Skogås och Flemingsberg. Skolungdomar får genom projektet jobba med att städa och underhålla offentliga platser i sin egen ort. I år har de även informerat om valet, pratat med politiker och fått gå en kurs hos brandkåren.

196 ungdomar skolungdomar fick i år sommarjobb inom projektet. Projektet anställer också ungefär 30 koordinatorer och teamledare från områdena.

Visa merVisa mindre