NYTT. En talande dörrmatta för den nya serietidningsbutiken på Fridhemsgatan 70. Till vänster Max Malmquist, delägare, till höger Bryson Johnson, delägare och i bakgrunden Felix Dauber som står i butiken. Kim Sandén heter den tredje delägaren. Foto: Maja Brand

Deras källare är full med superhjältar

Superhjältar i alla dess former – uppradade på hyllor och i fullmatade backar. I en källare på Fridhemsgatan har ett nytt högkvarter för serietidningsälskare öppnat.

  • Publicerad 19:00, 26 jun 2018

Det startade som en podcast, växte till en hemsida och sedan en tillfällig pop-up butik. Men sedan några veckor tillbaka så har House of Heroes tagit över hela lokalen på Fridhemsgatan 70 och kör en ren serietidningsbutik.

En dröm som blivit sann enligt Max Malmquist, en av tre delägare.

– Jag har alltid gillat serietidningar men det var väl för tre-fyra år sedan som jag verkligen började nörda ner mig. Framförallt var det tack vare serien Walking Dead som det började, säger han.

De har olika bakgrund och andra heltidsjobb men serieintresset förenar dem. Det är bara Bryson Johnson som jobbar inom branschen, men på en konkurrerande butik Comics Heaven.

– Men vår grej, som många andra inte har, är att vi satsar mycket på lösnummer. Sedan har vi så kallade samlingsnummer också, där fler nummer av en serietidning finns men det är inte original, säger Max.

Men de som är på jakt efter Kalle Anka, Bamse eller liknande göra sig inte besvär. Det kan man hitta på många andra ställen menar gänget bakom butiken.

Istället är det alltifrån klassiker som tidiga utgåvor av Spindelmannen och Fantastiska Fyran till nyare serier som Deadpool och Walking Dead som trängs på hyllor eller i de fullproppade backarna.

De flesta av serietidningarna är på engelska även om det finns några undantag.
Många av tidningarna är rena samlingsobjekt, de dyraste för tillfället kostar runt 3 000 spänn, men inom kort kommer det priset att slås.

– Vi väntar på att få in Iron Man nummer 55 från 1968, det är första gången den onda Thanos finns med. Den kommer säkert vara värd runt 4 000-5 000 kronor, säger Bryson Johnson.

Men de vill inte bara vara ett ställe för de redan frälsta, är man lite sugen på att börja nörda ner sig i serietidningsvärlden är det bara komma dit. En del kunder kommer också för att köpa tidningar i inredningssyfte.

– Vi brukar säga att det finns två typer av kunder, de som älskar serietidningar och de som älskar serietidningar och vill börja läsa och lära sig mer. Bryson säger alltid att det bara är att komma hit och dyka ner i backarna och börja läsa här. Det finns något för alla, säger Max.

I butiken har de även haft olika events som lockat många och det ska de fortsätta med. Suget verkar stort på att prata och visa serietidningar enligt gänget bakom House of Heroes.

För när andra liknande ”analoga” branscher har tagit stryk av digitaliseringen, har serietidningsvärlden ändå sett ett litet uppsving de senaste åren.

På utställningen Comic con lockas cirka 15 000-20 000 personer enligt gänget och de satsar hårt till höstens event på Kistamässan där de ska bjuda in kända serietidningsskapare.

Anledningen? De många och stora biosuccéerna baserade på serietidningshjältar.

– Jämför man med hur det var förut, säg på 70- och 80-talet så säljs det inte lika många serietidningar idag. Men att de filmer och tv-serier som görs blir så stora hjälper oss så klart. Varje gång man tänker att det här går inte att toppa så kommer en ny film som drar in mer pengar, säger Max.

ORIGINAL. Till förra Comic Con-mässan bjöd gänget bakom butiken in Tony Moore, som skapat zombie-serien Walking Dead. Han gjorde då ett unikt motiv med Sergels torg som badar i blod och zombies i form av bland annat svenske kocken. Foto: Maja Brand

Fler serietidningsbutiker

Här är ett axplock av fler serietidningsbutiker i stan.

Comics Heaven: Stora Nygatan 23

Serieslussen Comicstrip: Bellmansgatan 26

Staffars Serier: Bellmansgatan 26A

Serieboden: Sven Vintappares gränd 2

SerieGalleriet: Sankt Paulsgatan 14

Serier & Sånt: Upplandsgatan 87

"EN DRÖM". Felix Dauber, Max Malmquist och Bryson Johnson är nöjda över att ha öppnat upp i hela lokalen på Fridhemsgatan. Foto: Maja Brand

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.