Deras kollega är en robot

Marvin. Så heter en liten robot som bor på Stockholms stads kulturförvaltnings kontor i Rinkeby. Han susar fram mellan skrivbord och genom korridorer med metallkropp och skärmansikte. Allt för att den som jobbar på distans ändå ska kunna vara närvarande.

  • Publicerad 12:10, 11 okt 2018

Den som kommer in på kulturförvaltningens kontor i Rinkeby blir ofta lite förvånad. Så fort besökaren har kommit igenom den ganska intetsägande receptionen väntar ett futuristiskt kontorslandskap.

Det är lite google-känsla över det. Förutom en gigantisk ko i lunchrummet finns här motionscyklar och pingisbord, fria arbetsplatser i rum med olika ljudnivåer och en möteslokal med sittplatser i form av stora filtbeklädda trappsteg.

Och så finns här roboten Marvin, förstås. Han – för det blev en han så fort han blev döpt efter roboten i Liftarens guide till galaxen – är en kombination av en segway och en iPad.

Den som styr roboten kan koppla upp sig på skärmen och nästan ljudlöst susa runt i kontorslandskapet. Söka upp vem man vill, delta i möten och spontanprata med människor man stöter på i korridoren.

Kändes lite fånigt först

Daniel Forsman är den som brukar befinna sig på skärmen, och så även idag. I form av roboten Marvin kommer han insusande i mötesrummet där vi sitter, och forserar tröskeln med viss svårighet.

– Det kändes lite konstigt de första gångerna, men man vänjer sig. När man väl kommit över känslan att det är lite fånigt så är det roligt. Så säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm.

MARVIN. Roboten Marvin på kulturförvaltningen i Rinkeby. Här har stadsbibliotekarie Daniel Forsman, på skärmen, möte med Lena Nilsson, administrativ chef och Dick Torberger, HR-chef. Foto: Anna Wettergård

Först känns det märkligt att prata med en robot, men man vänjer sig förvånansvärt snabbt.

Fördelarna, fortsätter Daniel Forsman, är att han kan styra vem han vill titta på och interagera med. Han blir mer närvarande, jämfört med om han till exempel skulle ha videokonferens på en vanlig dator.

Lena Nilsson, administrativ chef, håller med.

– Personen på skärmen får en tydligare roll på möten i och med att han kan röra på sig och vrida sig mot den han pratar med. Det blir mer som en tydlig närvaro, som en person i rummet.

Jobbat i några månader

Just nu är det nästan bara Daniel Forsman som använder Marvin, eftersom han arbetar på distans från Göteborg varannan vecka. Men i framtiden är förhoppningen att fler medarbetare ska börja koppla upp sig.

– Det ger en bättre möjlighet att förena familjeliv och jobb, till exempel om någon vill jobba hemifrån, säger Lena Nilsson.

Hon var en av dem som kom på idén med Marvin. De var på chefskonferens förra hösten och skulle spåna fram digitaliseringsidéer.

– Vi hade sett liknande saker på nätet och framförde idén.

Idén om roboten togs väl emot men låg i träda i ett halvår. När sedan Daniel Forsman tillträdde som stadsbibliotekarie och skulle arbeta på distans från Göteborg tyckte de att det var dags att förverkliga tanken. Och sedan ett par månader finns Marvin på plats.

– Vi hade bra förutsättningar här med ett öppet landskap i ett våningsplan. Vi tyckte att det var dags att tänka lite klimatsmart, avslutar Lena Nilsson.

MARVIN. Roboten Marvin på kulturförvaltningen i Rinkeby. Här har stadsbibliotekarie Daniel Forsman, på skärmen, möte med Lena Nilsson, administrativ chef och Dick Torberger, HR-chef. Foto: Anna Wettergård

MER Marvin

Marvin är en mycket enkel robot, uppbyggd av mycket enkel teknik. Den består av en ipad som fästs i en arm på hjul.

Kostnaden ligger på runt 30 000 kronor.