L + S + M = dålig stämning. Lotta Edholm från Liberalerna, Olle Burell från Socialdemokraterna, och Cecilia Brinck från Moderaterna. Foto: Jesper Frisk/Mikael Andersson/Peter Knutson

Deras krav: Stoppa personalkarusellen i förskolan

Skolborgarrådet Olle Burell (S) flyr sitt ansvar. Det säger oppositionen efter hans uttalande om att det är statens sak att fixa fler förskollärare.

  • Publicerad 15:00, 16 mar 2017

Uppenbarligen fungerar inte deras dialog

Det är stenhård konkurrens om utbildade förskollärare. Det har lett till en personalkarusell som snurrar allt snabbare och ett löne-race i Stockholmsregionen där kommunala förskolor och privata aktörer deltar. Det visar vår granskning.

Anledningen är enligt Olle Burell (S), skolborgarråd, inte att lönerna i de kommunala är låga. Utan att det utbildas för få förskollärare. Många söker, platserna räcker inte till.

– Det är en flaskhals som är statens ansvar. Vi är helt beroende av dem och för en tät dialog med lärosäten för att öka antalet platser. De jobbar på det, säger Olle Burell.

Den borgerliga oppositionen skjuter in sig på detta. Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd, säger att det mycket riktigt finns för få utbildningsplatser. Men att staten inte har eget ansvar för den bollen, och att det från början är Socialdemokraternas fel.

– Uppenbarligen fungerar inte deras dialog. Den rödgröna regeringen drog ner på antalet platser och det är Olle Burells parti som sitter i den regeringen. De måste öka igen. Sedan är det fullt möjligt för staden att själva betala för utbildningsplatser om det behövs, säger Lotta Edholm.

Förälder: "Att vänta på en förskollärare är som att vänta på Jesus"

"Mest pengar ska inte vinna"

Hon säger att det som sker nu är en kraftig löneglidning – folk byter arbetsplats för att stärka plånboken – vilket leder till att den "med mest pengar vinner".

– Och så ska det inte vara. Vi har problem att behålla de vi har, de hoppar av och byter yrke eftersom det är lätt att få jobb med akademisk utbildning. Förskollärare är en lång utbildning, klart att lönen spelar roll. När jag bestämde så ökade den varje år, något Socialdemokraterna avslutat.

M till S: Sluta skyll ifrån er!

Cecilia Brinck (M), även hon oppositionsborgarråd, är lika hård i sin kritik mot Burell: "Jag är förvånad över att den högsta ansvarige politikern skyller på andra".

Enligt henne visar utbildningsförvaltningens egna undersökningar att en tredjedel av förskollärarna upplever att de inte kan göra ett gott jobb. Bidragande orsaker till det är som hon ser det lokalproblem och arbetsbördan, som hon säger är S-styrets fel.

– Vi kan inte behålla de förskollärare vi har på grund av arbetssituationen. Som att de rödgröna pressat igenom rätten till heltid utan att tillföra extra resurser, trots alla protester, säger Cecilia Brinck.

2000 underskrifter i protest mot nya förskoleförslaget

Brincks botemedel på personalkarusellen är att se till att staden blir en bättre arbetsgivare, till exempel genom att avskaffa just rätten till heltid.

Burells förklaring om att bostadskrisen gör att arbetsvilliga förskollärare inte kan flytta hit, ger Brinck inte heller mycket för.

– Och så klart måste utbildningarna bli fler här. Förskollärare är en väldigt lokal utbildning, du studerar där du ska jobba. Det är ingen som läser i Boden och tänker att den ska jobba i Hässleholm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaos i t-banan – då kör SL tomma bussar

Nyheter Passagerare nekas att kliva på SL har satt in förstärkningsbussar för att kompensera för strulet längs t-banans gröna linje. Men resenärerna är bara tillåtna att åka i ena riktningen. Istället för att släppa på folk väljer SL att...måndag 25/6 17:00

Nu får du grilla i Nackareservatet igen

Nyheter Fritt fram efter eldningsförbudet Eldningsförbudet i Söderorts populäraste naturreservat, hävs. Men inte överallt. Du får fortfarande inte grilla i naturen utan bara på två särskilda ställen.måndag 25/6 13:57