Deras lekplats växer igen

Klipp gräset så vi kan leka, säger barnen i Träkvista skola. Nej, säger kommunen. Här ska det nämligen byggas hus. Någon gång i framtiden.

  • Publicerad 16:03, 28 jun 2018

Den där spontana idrottsytan vore toppen. Den är supermysig,

En äng insprängd mellan flera förskolor och Humel­vretens villaområde. Perfekt för fotboll och lek kan tyckas. Men nu växer gräset högt på ängen. Området räknas nämligen som ett exploateringsområde, och därför vill inte kommunen underhålla det.

Stefan Angerfeldt jobbar på fritis på Träkvista skola. Han växte själv upp på öarna och minns Ekerövallen som ett utrymme som ofta nyttjades för lek och spontanidrott. Om gräset på ängen klipptes skulle det locka många barn, både från fritis och från förskolan och villaområdet i närheten, tror han.

– Den där spontana idrottsytan vore toppen. Ängen är supermysig, säger han.

Hans kollega, Karin Dahlström Glimster, kontaktade kommunen och bad att få ytan klippt. Det första svaret hon fick: ”Kan ni inte gå till Lundhagen i stället”.

– Säger man så så har man ingen aning om vad vi gör. Vi kan inte ta 20-30 barn till en badplats, det får vi inte av säkerhetsskäl, säger hon.

Hon gav sig inte utan skrev igen. Andra svaret hon fick: ”Vi har klippt gräsytan mellan Träkvistavallen och Silverdalsvägen”.

– Det är ju bra att de klippt där, men det var inte det vi frågade efter. Det löser ju inte vårt problem, säger Stefan Angerfeldt.

Men Träkvista skolas fritidspersonal är envisa. I början på veckan ringde Stefan Angerfeldt till kommunen med samma fråga.

– Då fick vi bara till svar att det är exploateringsyta så den ska bara stå. Så du menar att det ska stå orört tills man sätter första spadtaget, frågade jag. Ja, sa hon, berättar Stefan Angerfeldt.

Han menar att ängen är viktigt för hela området. Barnen på fritids håller med. Många av dem bor nära och har använt ängen mycket, särskilt för fotbollsspel.

– Om de inte tänker klippa gräset borde fotbollsmålen flyttas. Det är onödigt att de står där om det ändå inte går att spela, säger Eira Roxberger.

Detaljplanen för Ekerövallen vann laga kraft förra våren. Men ännu har inga bygglov lämnats in. En byggstart ligger alltså långt i framtiden.

– Det kommer nog inte bli någon stor förändring i år i alla fall, säger en medarbetare på kommunens kundtjänst.

Det räknas som ett exploateringsområde, det är inte ett friluftsområde, och därmed finns det inga avsatta pengar i budgeten för underhåll. Det är inte heller så långt för Träkvista skola att ta sig ner till Lundhagsbadet, menar kommunen.

Och även om ängen inte klipps så är den fri att använda.

– Men jag åkte förbi själv häromdagen och såg att det är väldigt högt gräs så jag förstår att det inte känns så aktuellt, säger kundtjänstpersonalen.

Vad skulle det kosta?

Svensk markservice har driftavtal med Ekerö kommun.

I det avtalet ingår gräsklippning av kommunens mark.

En trädgårdsentreprenör som Mälarö Tidning varit i kontakt har uppskattat kostnaden för att klippa ytan till cirka 900 kronor, beräknat på en timmes arbete med åkgräsklippare.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

SD:s gruppledare på Facebook: Använder koranen när toapappret tryter

Nyheter I sociala medier har Jimmy Fors, SD:s gruppledare i Ekerö, skrivit att han har koranen som toalettpapper. Dessutom kallar han Feministiskt initiativ för ”det militanta flatpartiet”. Ironi, menar han,...torsdag 21/3 15:44

Lärarnas kritik mot kommunens affisch: Sexistisk och olämplig

Nyheter Ekerös högstadieungdomar har nu ett kafé att gå till på eftermiddagarna. Men kommunens egen reklamaffisch om verksamheten gillas inte av lärarna – som menar att den är sexistisk.torsdag 21/3 10:43