Petter Olsson, Natalie de Brun och Robin Lee gillar grönt på höjden. Foto: Grönska

Deras nya affärsidé: Salladsodlingar – mitt i matbutiken

Ska din lokala matbutik börja odla sina egna grönsaker? Ja, det tycker vertikalodlarna i Hammarbyhöjden, och lanserar GrowOff för extrem närodling.

  • Publicerad 20:32, 23 maj 2017

Sedan tre år odlar företaget Grönska grönsaker och örter på höjden i en nedlagd värmecentral i Hammarbyhöjden. Nu vill företaget få folk att gå igång på GrowOff (jämför med "bake off").

Det handlar om att livsmedelsaffärerna ska odla grönt på plats. Alltså maximal närodling. Grönskas Natalie de Brun svarar på frågan:

Alltså, vad är det här?

– Jo, det är ett odlingssystem anpassat för att stå i en matbutik. Eller på en restaurang eller i ett skolkök. Det är vertikalt, lättskött och simpelt. Vem som helst kan sköta det.

Hur fungerar det?

– Det är hyllplan, tre olika nivåer. Och varje nivå har belysning och plantorna står i ett tråg fyllt med näringsvätska. Vi har byggt det för krukor, så det lämpar sig för sallad, pak choi, basilika eller koriander. De två sistnämnda tar en månad ungefär att bli klart. Teoretiskt kan du peta ner vilket frö som helst i den här konstruktionen. Men olika bladväxter är enkelt och snyggt.

Hur mycket kan man odla?

– En modul på två meter ger ungefär 270 plantor. Men har du högt i tak kan du såklart få ännu mer.

Men är det rimligt att butikerna ska odla själv på plats?

– Ja, absolut. Butikerna tycker det är spännande och vi ser ett behov. Kanske mer som ett komplement, det går att odla örters som det inte finns tillgång till året runt. Systemet finns redan i Sydkorea. Det här är framtiden.

Hur går det annars i Hammarbyhöjden?

– Bra! Vi sätter 5 000 plantor till hösten. Och vi letar efter ett ännu större ställe, förhoppningsvis kring Årsta.