Deras "pirat-pynt" sprider julglädje på Kungsholmen

En viktig social gemenskap – och ett sätt att sprida julglädje. Här är "pynt-rebellerna" bakom den uppskattade julgranen i Kronobergsparken.

  • Publicerad 13:21, 14 dec 2018

Går man förbi är den omöjlig att missa. Intill hundrastgården i Kronobergsparken står det varje år en pyntad julgran, med kulor, belysning, glitter och allt som hör till. Så har det varit i runt 12-13 år berättar initiativtagaren Eva Näslund som tillsammans med ett stort gäng hundägare klär granen kring första advent varje år under lite glöggmingel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi var ett gäng hundtanter som vill göra något mer än att bara gå runt. Granen var inte så här stor när vi började, då var den liten, man kan ju se det på hur vi klär den att vi inte når så långt upp, säger hon och skrattar.

– Det är riktigt roligt att klä granen och ha den här. Alla hjälps åt. Ett år hade vi 24 hundar här när vi klädde den, fortsätter hon.

Träffas ofta

Och det är mer än själva granen för gänget. Den sociala biten är enormt viktigt. Gänget av hundägare är stort och varje dag, året om, träffas åtminstone runt 15 personer för att prata och promenera runt parken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är inte bara viktigt för hundarna utan även för många människor. Är någon borta länge ringar man och kollar så den är ok. Det är en trevlig stund och vi pratar inte bara om hundarna, säger Eileen Ingulfsson.

Inslaget har blivit uppmärksammat och uppskattat genom åren och prydnaderna får i stort sätt alltid hänga orörda.

– Det är många till exempel förskolor som brukar gå förbi och kolla. En del tror ju att det är kommunen som har gjort det, säger Eva.

PYNT-REBELLER. Här är delar av gänget hundägare som brukar gå promenader och pynta granen i Kronobergsparken, något som bland annat uppmärksammats och hyllats på sociala medier av Rasmus Jonlund (L), blivande ordförande i stadsdelsnämnden. Foto: Per Brandt