Deras skola har fokus på konsten

Östra gymnasiet i Skogås är mer än bara en skola. Här arrangerar Kulturföreningen Lyktan fyra utställningar per år i Huddinges största konsthall.

  • Publicerad 01:15, 14 feb 2015

Elever strosar omkring i de öppna och ljusa lokalerna under lunchen på Östra gymnasiet i Skogås. Ett gäng hänger vid skolans flygel. Ett piano alltså, de spelar klassisk musik. På väggarna hänger Brutus Östlings prisade naturfotografier och över matsalens entré står skulpturer av Heikki Haapanen.

– Konsten gör vår skola varmare. Skolor brukar ju ofta vara kalla med tråkiga miljöer utan liv, säger Cynthia Ohenhen som läser första året i mediaprogrammet.

Cynthia och hennes kompisar Ali Khadem, Chamy Lemba och Jessica Korpelainen berättar att skolan känns tom utan konsten.

– Det kändes väldigt tomt när den förra utställningen plockades ner i torsdags. Men när vi kom tillbaka efter helgen hängde en ny utställning på väggarna. Det är spännande. Elever tar bilder och pratar om verken, säger Chamy.

Väcker debatt

En trappa upp hänger elevernas egna fotografier, inspirerade av Östlings fågelporträtt. Enligt eleverna kan man hämta inspiration från konsten. Men den väcker också debatt.

– Vid första blicken kan det bara kännas löjligt eller alldeles ... konstigt. Men när man tittar noggrannare väcker det tankar som kan leda till diskussioner. Det är väl just det som är konst, säger Ali Khadem.

En favorit var Woodhill workshops graffitikonst.

– Graffiti förknippas ju ofta med något negativt. Det kan upplevas som provocerande. Och det är ju inte vanligt med graffiti på väggarna i en skola. Men det passade in väldigt bra ändå. Många uppskattade den utställningen, säger Cynthia.

Östra gymnasiets rektor Stefan Vilkman ser utställningarna som en unik förmån för skolan.

– Vanligtvis har skolor samma gamla tavlor som hänger i åratal. Här får eleverna se fyra utställningar per år med ett varierande utbud. De får se olika tekniker, allt från stora oljemålningar, fotografi, akvareller till skulptur eller smide.

Varje utställning invigs med en vernissage. Då håller kulturföreningen Lyktan skolan öppen för allmänheten under helgen när skolan annars är stängd.

– Skolan öppnas upp för människor som vanligtvis inte besöker oss. Det är positivt och viktigt att skolan blir en mer självklar del av lokalsamhället, säger Stefan Vilkman.

Nu har flera skolor i kommunen visat intresse att öppna som konsthallar.

– Vi har diskuterat det i rektorsgruppen. Men det har bromsats upp på grund av försäkringsfrågor. Det är ju inte skolans tavlor. På Östra gymnasiet har vi öppna lokaler, vi har inte samma problem med skadegörelse. Vi litar på att våra elever sköter det här och har vågat prova utan försäkringar.

Konst på Östra

Kulturföreningen Lyktan i Skogås anordnar fyra utställningar per år på Östra gymnasiet.

Nu ställer naturfotografen Brutus Östling ut ”Mellan vingspetsarna” och smideskonstnären Heikki Haapanen ”Genernas framtid - vår framtid”.

Utställningarna kan besökas under skoltid. Visning för sällskap under helger kan bokas hos Lyktan.

Läs mer på www.lyktan.net

Visa merVisa mindre