Samhällsnytta. Företagarna i High five UF jobbar mot psykisk ohälsa genom sina funshops. Från vänster: Hiben Gebregziabher, Julia Linette Ulug och Annika Sigfridsson. Foto: Företagarna Danderyd

Deras UF-företag prisas för hållbarhetstänk

Solhemstjejen Julia Linette Ulug och hennes team på Danderyds gymnasium kammade hem priset Årets hållbarhetsföretag i veckan, i tävlingen Ungt företagande Danderyd. Nästa utmaning blir SM i maj.

  • Publicerad 11:44, 16 apr 2019

Vinsten för årets hållbarhetsföretag gick till High five, som ordnar Funshops: träffar för unga tjejer med diskussioner och lättare fysisk aktivitet. Syftet är att minska psykisk ohälsa och uppmana till fysisk träning.

– Det är ett stort samhällsproblem, man pratar mycket om att barn är för stillasittande. Vi bygger starka döttrar till starka kvinnor som stöttar varandra, det tror jag att folk tycker om, säger Julia Linette Ulug, vd på High five och boende i Solhem.

Tjejerna bakom High five går på Danderyds gymnasium. Att ta emot vinsten var stort.

– Det var helt sjukt, jag trodde inte på det först, jag skakade och grät Vi har kämpat så mycket så när man får det bekräftat – att folk stöttar oss – det finns inga ord. Det känns som att det är starten på något stort, säger Julia Linette Ulug.

Runt 30 tävlande

Priset delades ut av Företagarna Danderyd under företagsässan i veckan. Bland de tävlande i Danderyds gymasieskolor fanns ett trettiotal UF-företag. Sex av dem var uttagna till finalen. Cirka 1 000 personer har röstat fram två vinnare bland de sex finalisternas videofilmer.

Förutom High five prisades även Safe strap, från Viktor Rydbergs gymnasium. De gör axelremmar med inbyggda reflexer och tilldelades ett entreprenörspris.

För Julia Linette Ulug och hennes kollegor väntar nästa utmaning om bara ett par veckor, den 6-7 maj tävlar High five i SM för ungt företagande på Älvsjömässan. Så här sa hon om att ha blivit uttagen, när vi pratade med henne i mars:

– Självklart vill vi vinna! Och gå vidare till EM och vinna där. Jag vill bli entreprenör, starta fler företag, hjälpa folk.

LÄS MER: Solhemstjej tävlar i SM för ungt företagande

Tid för årets sötchock på 4H-gårdarna

Nyheter Bäää. Nu lammas det för fullt i Västerort och Järfälla Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarande går i väntans tider.torsdag 18/4 16:26

Dags för vårmarknad på Spånga torg

Nyheter Så gör du om du vill delta Hemtrevligt och för familjer är Spånga vårmarknads paroll. Snart är det dags för årets omgång och det går fortfarande att anmäla sig för att vara medtorsdag 18/4 16:22

Vi är Västerort