Hampus Lundin (t v) och Jakob Brobäck jobbar extra som tomtar på Julafton. Foto: Mikael Andersson

Deras uppdrag: Tomta på julafton

Det är julafton, Kalle är snart slut och årets tidningsköp närmar sig. Eller? Hampus och Jakob från Hässelby delar gärna ut julklappssäcken istället.

  • Publicerad 14:08, 22 dec 2017

Det är första året Jakob Brobäck, 17, från Hässelby villastad extraknäcker som julaftons huvudperson.

– Oftast är det föräldrarna som är tomte, men om jag i stället är det blir det mer speciellt för barnen som inte förstår vad som händer, säger han.

När vi träffar honom och tomtekollegan Hampus Lundin är det en vecka före dopparedan och tomtedräkterna är inhandlade.

– Jag ska stoppa in något innanför dräkten för tomten ska ju vara stor. Min brorsa ska skjutsa runt mig, säger Jakob som har sju uppdrag inbokade.

Smedshagsbon Hampus Lundin, 18, gjorde premiär som tomte förra året när hans kusin frågade om han ville ställa upp. På en karta har han årets elva uppdrag inritade med klockslag och adresser. Arbetsdagen pågår mellan klockan 14 och 20.

– Jag kör runt med min moppe. Förra året var de flera som uppmärksammade mig när jag kom körandes och ville ta bilder, säger han.

Delar ut paket

Upplägget ser oftast ut så att familjen gömmer en säck med klappar utanför huset. Tomten hämtar den, knackar på och delar ut paketen till barnen.

– Första gången blev det lite stelt för jag visste inte vad jag skulle säga men sen gick det bättre. Det svåraste är när man läser upp namnen och barnen kanske är lite blyga för då vet man inte vem som ska ha paketet, säger Hampus.

Så varför gör de det? Hampus och Jakob är överens om att det är ett kul, och ganska enkelt, sätt att tjäna pengar.

– Som tonåring gör man ju inte så mycket på julafton om man inte har en massa släkt hemma, säger Hampus.

Lika. Det visar sig när vi ska fota att Hampus och Jakob köpt sina tomtedräkter i samma butik. Foto: Mikael Andersson

Att vara jultomte är ett kul och enkelt sätt att tjäna pengar, tycker Jakob Brobäck (t v) och Hampus Lundin. Foto: Mikael Andersson

En riktig veteran

I Hässelby bor även en riktigt veteran inom området. Under femton år jobbade Sören Fernström som tomte vartannat år när hans dotter var hos sin mamma på julafton.

– Det var jättekul och jag har så många minnen. Det roligaste är de äldre barnen som kanske inte tror på Tomten men när man kommer tänker de "är det här på riktigt?", säger han.

En familj minns han fortfarande tydligt. Sören gick in med julklappssäcken som familjen förberett. Kruxet? De hade glömt lägga i julklappar till barnen så det var bara de vuxna som fick paket.

– Jag skämdes så mycket men jag kunde ju inget göra. Barnen sa "jäkla tomte", haha, säger Sören.

Ett annat år var han på väg från Kälvesta till Bromma för göra kvällens sista uppdrag. Han fick syn på en mamma och en liten flicka som stod i snön och väntade på bussen i Vinsta. Sören som hade en extra julklapp i bilen parkerade och gick dit.

– Flickan blev så glad och mamman började gråta och sa "tack!". De hade inga julklappar med sig och jag frågade inte varför. Men det kanske var så att de själva inte hade råd med julklappar, säger Sören.

Sörens bästa tomtetips

Om du känner barnen du ska tomta för glöm inte att ta av dig klocka, använd inte din vanliga parfym och se till att ha andra skor. Barnen känner igen allt sånt.

Förbered dig på att kunna svara på varför Tomten har lösskägg. (Givetvis för att han själv har tomtebarn som han vill kunna bada med på sommaren och det blir så besvärligt med skägget.)

Fixa en karta (gärna i läder) så att du kan visa var Tomten bor om de frågar.

Ta reda på var barnen heter och gärna någon rolig detalj så att du kan fråga hur det gick på matteprovet eller att du hört att barnet precis varit sjuk.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Järfälla kan få Yimbypris för bostadsbyggande

Nyheter "Kommunen har stora ambitioner" Som en av nio nominerade tävlar Järfälla om att få nätverket Yimby Stockholms årliga byggpris.torsdag 18/10 15:19

Återvinningsstation nyöppnar i Barkarby

Nyheter På plats nästa vecka Barkarbybo och trött på att åka iväg för att slänga skräp? Snart är återvinningen vid stationen tillbaka.onsdag 17/10 15:32