Rave Review arbetar med hållbart material. Här blir blommiga gardiner till modesäkra plagg. Fr.v Josephine Bergqvist och Livia Schück. Foto: Linda Gren

Designduon i Birkastan hyllas i Vogue

Josephine Bergqvists och Livia Schücks mål är att skapa hållbara kläder som är både snygga och coola. Nu hyllas designduon – som håller till i ett kreativt kluster i en gammal korvfabrik i Birkastan – i Vogue.

  • Publicerad 12:04, 21 mar 2018

I en ateljé bakom Filadelfiakyrkan vid S:t Eriksplan håller Södermalmstjejerna Josephine Bergqvist och Livia Schück till. Från början var det en korvfabrik, men nu används källarlokalerna av musiker, konstnärer och modedesigners.

Josephine och Livia var klasskamrater på Beckmans Designhögskola och förra sommaren grundade de märket Rave Review. Syftet är att designa hållbara kläder som både är snygga och coola. De är med i Swedish Fashion Talents 2018 som hjälper nya modemärken att utveckla sin produktion och etablering på marknaden. I det ingår rådgivning och möjligheten att få delta två gånger under Fashion Week Stockholm.

– Visningen i januari var jättespännande och vi fick möjlighet att komma i kontakt med ett stort nätverk, säger Josephine.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Efter modeveckan benämnde Vogue märket som en ”forward looking collection” och förra veckan var de i London på ett inköpsmöte. Det går helt enkelt bra nu. Rave Review återvinner tyger för att ge dem nytt liv. Med första kollektionen jobbade de mycket med lakan och inspirerades av 80-talsserien Pantertanter, och i kollektionen som visades på modeveckan var dukar och plädar i fokus. Materialen hittar de i second hand-butiker, insamlingscentraler och restlager.

– Det här är handplockade material och alla plagg vi producerar är unika. Samtidigt vill vi inte att det bara är det hållbara som ska definiera oss, det ska inte synas att det är återvunnet utan det ska istället ha en hög modegrad, säger Livia

Var får ni inspirationen ifrån?

– Det börjar alltid i materialet, vi samlar på oss och snackar om det. Sedan draperar vi det på docka och låter tyget leda oss, det är ganska intuitivt, säger Livia.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu handlar det om att få igång produktionen. I augusti väntar ytterligare en modevecka i Stockholm, men eftersom båda två har andra heltidsjobb är det svårt att få tiden att räcka till och de vill inte skynda fram något. I framtiden tror de att vi kommer få se mer av hållbara material i modevärlden.

– Jag tror att redesigner kommer bli ett yrke som många stora företag kommer att ha. Det är något vi har tänkt på, att gå in som konsulter på andra märken för att ta vara på deras prototyper som inte använts i kollektionerna för att på så sätt skapa något nytt och samtidigt ta vara på materialet, säger Josephine.