”Det är inte rätt mot befolkningen”

Rödgröna politiker besökte på måndagen närakuten på Löwet som det alliansstyrda landstinget kan komma att stänga. En som protesterar är kommunalrådet Ann-Christin Martens (S). – Jag tänker inte bara på Väsbyborna. Den här närakuten är viktig för Sigtunaborna och Vallentunaborna, säger hon.

  • Publicerad 16:00, 25 okt 2016

Landstinget gör om länets sjukvårdsstruktur. Akutmottagningarna på storsjukhusen är överbelastade och många av patienterna ska i stället ska tas omhand av tolv närakuter som ska erbjuda kvalificerad akutsjukvård.

Var dessa närakuter ska placeras är inte officiellt. Beslutet har skjutits upp i närmare ett halvår och väntas fattas i slutet på november. Men mycket tyder på att Upplands Väsby och Löwenströmska inte står med på listan och att det blir Sollentuna som får en närakut i stället.

Det innebär att boende i Sigtuna, Märsta, Rosersberg, Väsby – och även Vallentuna och Upplands Bro – som tidigare har sökt sig till Löwet hänvisas till Sollentuna.

Rödgröna Väsby- och Sigtunapolitiker bjöd på måndagen in till en träff på Löwets närakut med verksamhetschefen Carlos Hagel och affärsområdeschefen Kenneth Sjöman för att protestera. De tycker att förslaget om kvalificerade närakuter i grund och botten är bra. Men de anser det vara ett misstag att koncentrera dem närmare Stockholm.

– Jag har förståelse för att alla kommuner talar för en närakut i just sin kommun. Men tar man bilen för att åka till Sollentunas närakut kan man lika gärna fortsätta till Danderyd eller Karolinska, säger Ann-Christin Martens (S) och menar att man då missar hela poängen med reformen; att avlasta akutsjukhusen.

– Man kan tycka att det är märkligt att koncentrera vården så nära Karolinska som möjligt, säger Löwets närakutchef Carlos Hagel. Det är inte rätt mot befolkningen. Vi har funnits här i 16 år och har aldrig haft brist på patienter.

Enligt Ali Kashefi (S) är landstingstjänstemännens starkaste argument att det är lättare att ta sig till Sollentuna än till Löwet med kollektivtrafik. Men enligt Carlos Hagel är detta av underordnad betydelse för merparten av patienterna.

– Över 80 procent är bilburna. Nästan ingen från Sigtuna åker kollektivt hit och bara några från Märsta gör det. Vallentunaborna åker bil. Det är bara Väsbybor som åker buss hit. Det som påverkar statistiken är vilken ersättningsmodell som används, säger han.

Allianspolitikern Maria Fälth (KD) sitter i både kommun- och landstingsfullmäktige. Hon har sagt till sitt landstingsråd att hon som Väsbypolitiker har all anledning att se till att Löwet blir kvar.

– Som Väsbybo tycker jag inte att det är bra att Löwet flyttar. Men om det sker så måste Väsby kompenseras på något sätt, exempelvis att få hit fler specialiteter. Kan vi få en ökad närvaro i Väsby vore det jättebra, och den vården besöker man oftare än en närakut.

Hon påpekar att hon har begränsade möjligheter att påverka, eftersom hon som ersättare inte har beslutsrätt i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd. Dessutom finns det ännu inget förslag till beslut.

– Jag kommer att ta ställning till vad jag kan göra när jag ser hela pusslet. Som vi ser det nu är det en enda bit: flytta Löwet, säger hon.

MER Detta har hänt

Mars: Vi i Väsby berättar att närakuten på Löwet inte står på listan över de näarkuter som föreslås ingå i länets framtida närakutstruktur från januari 2017.

Mars: Landstingspolitiker från både alliansen och oppositionen vill inte uttala sig om förslaget förrän det ligger på bordet.

Sedan dess: Kommunpolitiker i Väsby har genom bland annat insändare gjort klart att de inte vill att Löwet ska bli av med sin närakut.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Jesper Kemi har spelat utan korsband – i flera år

Sport Centerkämpe snart tillbaka Efter en olycklig sargduell i senaste hemmamatchen mot Piteå har inte Jesper Kemi setts på isen. Såväl en läkare, som magnetröntgen i efterhand, har konstaterat att 26-åringen saknar korsband i det...onsdag 16/1 15:20

Zigiotti med i landslaget igen

Sport Landslaget igen men agentbekymmer hemma Julia Zigiotti Olme är återigen uttagen till landslaget som möter Sydafrika nästa vecka. Samtidigt är anfallaren även inblandad i en agenthärva på hemmaplan.onsdag 16/1 14:34

Tre häktade för rån hos barnfamilj i Väsby

Nyheter Misstänkta för grovt rån – greps samma kväll Tre män i 20-årsåldern häktades på onsdagen på sannolika skäl misstänkta för det grova rån som skedde hemma hos en barnfamilj i Upplands Väsby i söndags kväll. Häktningsförhandlingar mot den fjärde...tisdag 15/1 16:11