Foto: Fredrik Gustafsson

"Det är kräk som gör så här"

Åldringsbrottshärvan växer. Just nu utreder polisen fyra brott mot personer omkring 90 år gamla. Utförda under en och samma dag, av samme man. – Hon har svårt att sova på nätterna efter det som har hänt, säger en anhörig.

  • Publicerad 09:36, 1 mar 2017

Hon har svårt att sova på nätterna efter det som har hänt.

En våg av åldringsbrott har sköljt in över Enköping och Håbo. Totalt har fyra personer, den yngsta 86 år gammal, anmält att de blivit bestulna på sina ägodelar, av en för dem helt okänd man. Alla stölder skedde samma dag. Den 20 februari.

– Det första åldringsbrottet ska ha ägt rum vid Spanska trappan i Enköping. Troligtvis runt 11-tiden, säger Per Sagström på polisen i Enköping/Håbo.

Där har en person, en man, gått fram till målsägaren och viftat med en lapp. Först senare upptäckte målsägaren att dennes plånbok var borta.

Strax därefter, runt lunchtid, attackeras nästa åldring. Den här gången på Stora Coop i Enköping. Och tillvägagångssättet var desamma.

Därefter tror polisen att mannen har begett sig till Bålsta.

Där, på eftermiddagen, anmäls ytterligare två åldringsbrott. Målsägarna är mellan 85 och drygt 90 år gamla.

– Känslan är att det är samma person, säger Per Sagström.

Båda åldringarna hade tagit ut pengar vid Swedbanks uttagsautomat i centrum. Den ena målsägaren råkade ut för mannen i Bålsta centrum efter att hon handlat på Ica Kvantum. Den andra målsägaren, i hissen till sin bostad.

– Det är avskum, kräk, som gör något sådant här. Att inte få känna sig trygg ens i sitt eget hem? säger en av åldringarnas anhöriga som Bålstabladet har varit i kontakt med.

– Först så trodde jag att mormor hade tagit det hyfsat. Men nu har jag fått veta att hon har svårt att sova på nätterna efter det som har hänt. Hur kan man ge sig på en helt försvarslös?

Samtliga målsägare som råkade ut för åldringsbrotten i Enköping och Bålsta under måndagen är mellan 80 och 90 år gamla.

Enligt polis Per Sagström är det ingen slump att alla målsägare är väldigt gamla.

– Det här är väldigt fula brott. Och de är väldigt svåra att utreda. Man har riktigt in sig på de allra äldsta. Ofta har de här målsägarna svårt för redogöra för vad det är som hänt. Vi är beroende av tips från allmänheten, säger Per Sagström.

Just nu söker polisen personer som kan ha sett eller hört något vid de olika platserna där åldringsbrotten ska ha begåtts i måndags förra veckan. Det kan handla om själva händelserna eller personer i området som betett sig konstigt.

– Om man har sett något ring antingen till 114 14 och berättar att man vill lämna tips angående åldringsbrotten, eller gå in på någon av polisstationerna i Enköping eller Håbo, säger Per Sagström.

Så många brott mot personer äldre än 64 år änmäldes förra året

Totalt anmäldes 690 brott i Enköping och Håbo under 2016 där målsägaren var äldre än 64 år.

Våldsbrott: 27

Övriga brott mot person: 35

Tillgreppsbrott: 175

Skadegörelsebrott: 63

Bedrägeribrott medmera: 87

Övriga bedrägeribrott: 11

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kommunen: Spar på vattnet!

Ena-Håbo Tidningen Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.onsdag 20/6 11:02