ETTA / Insida Kungsholmen, Kristineberg Andreas Sköld och Josefine Pierre Foto: Sacharias Källdén

”Det är lite roligt, för jag har funderat på C”

Om Kungsholms- och Brommaborna fick bestämma skulle alliansen styra Stockholm. I alla fall om man tittar på siffror från förra valet. Vi besökte en valkrets där Centerpartiet fick hela 13,2 procent av rösterna i förra valet.

  • Publicerad 09:00, 4 aug 2018

Om valkretsen S:t Göran 2 Fredhäll N, valkretsen runt Fredhällsparken, varit hela Stockholms stad så hade alliansen varit större än den rödgrönrosa majoriteten med drygt 51 procent av rösterna. Något som sticker ut när man tittar på valresultatet från 2014 är att Centerpartiet i samma område fick 13,22 procent av rösterna, att jämföra med 4,69 procent i hela staden. Det gör Fredhäll till C:s starkaste fäste på Kungsholmen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Josefine Pierre, 25, skrattar till när vi berättar om siffrorna.

– Det är lite roligt för att jag har funderat på att rösta på Centerpartiet i riksdagsvalet. De känns humana och tänker på människor och djur. Jag är egentligen mer åt det röda hållet men nu håller världen på att gå åt helvete och vi måste rädda liv, säger Josefine Pierre.

Andra frågor som hon brinner för är jämställdhet och psykisk ohälsa.

– Sedan tror jag på medmänsklighet och på att motarbeta det Sverigedemokraterna gör, säger Josefine Pierre, som inte anser sig vara så insatt i kommunvalet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Men jag kommer att läsa in mig. Jag älskar det här området, mycket för att det inte är så tätbebyggt, säger Josefine Pierre som tillsammans med Andreas Sköld väntar på att få spela tennis vid banan i Fredhällsparken. De har bott i området i fyra år och är från Österåker.

Är det Centerpartiets bondehistorik som lockar folk här tror ni?

– Hehe, ja kanske. Vi är ju från en liten stad och jag känner faktiskt flera här som flyttat in från landet och valt Fredhäll och Kristineberg. Det är fina grönområden och lite lägre prisnivåer än övriga Kungsholmen och innerstan, säger Josefine Pierre.

Varken hon eller Andreas Sköld har bestämt vad de ska rösta men tycker att det är viktigt att man gör det.

– Ja, det är galet att inte rösta! Om man kan och får rösta tycker jag att man avsäger sig rätten att säga något om politik om man inte gör det.

Mimmi Epstein

Expert. Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Privat

Forskaren: "Svårare än tidigare att förutse resultatet"

Vi tenderar att rösta som dem vi har närmast oss, säger statsvetaren Annika Fredén.

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delarna medan stödet för de rödgrönrosa är större i söder. Det går också att se att bostadsformen och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrikt. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkvarteren på Södermalm är bostadspriserna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrätt brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstaterar att Sverigedemokraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåren i dag  jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon. 

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Moderaterna 27,16

Folkpartiet (numera Liberalerna) 8,28

Centern 4,69

Kristdemokraterna 3,28

Socialdemokraterna 21,96

Miljöpartiet 14,32

Vänsterpartiet 8,94

Feministiskt Initiativ 4,64

Sverigedemokraterna 5,16

Övriga partier 1,57

82,13 procent av Stockholmarna röstade, vilket innebar en ökning med 0,55 procent jämfört med valet 2010.

Det rödgrönrosa blocket fick sammanlagt 49,86 procent av väljarstödet, vilket gav en majoritet i kommunfullmäktige med 53 av 101 mandat.

Alliansen landade på 43,41 procent, vilket gav 42 mandat.

Moderaterna var det parti som fick flest röster.

Störst bland "övriga partier" var Stockholmspartiet (0,54%), Piratpartiet (0,42%) samt Djurens parti (0,17%).