Mattias Arnkvist, mäklare på Era fastighetsförmedling, har under sina sex år som mäklare upplevt tillfälliga nedgångar, men den här gången är det annorlunda. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

"Det är nu det visar sig vilka som är riktiga mäklare"

Det räcker inte längre att lägga ut ett objekt på Hemnet och vänta på att buden forsar in. Nu krävs det hårdare jobb av mäklarna och kunskaper som kanske inte alla i branschen besitter.

  • Publicerad 18:43, 8 nov 2017

Danielle Wallster, mäklare på Mäklarhuset, säljer bostäder i främst Täby och Danderyd men även i Vallentuna. Hon ser att marknaden stannat av efter sommaren.

– Så är det. Många bostäder får underbud som första bud. Det känns som att det är en återkommande trend som vi ser händer på marknaden just nu, säger Danielle Wallster.

Försäljningsprocessen, som tidigare varit väldigt kort, tar nu längre tid. Dessutom har priserna gått ner en aning.

– Ja, om man jämför med våren har priserna gått ner. Sedan finns det undantagsfall, vissa bostäder kan gå för rekordpriser, men det hör inte till vanligheterna. Generellt har priserna gått ner.

– Jag tycker ändå att marknaden är bra men det tar längre tid att komma till ett avslut i försäljningsprocessen, jämfört med i våras.

Krävs mer av mäklaren

Danielle Wallster tycker att marknaden är densamma i både Täby, Danderyd och Vallentuna.

Nu krävs det dock mer av den mäklare som ska sälja bostaden.

– Inget säljs på löpande band längre. Det handlar om ett bra engagemang, bra lokalkännedom och att man är villig att lägga ner extra energi. Det är nu det visar sig vilka som är riktiga mäklare.

Trots detta vill hon inte svara rakt ja på att det är svårsålt nu.

– Det är både ja och nej. Jag skulle väl säga att marknaden är lite trögare, så det blir mer svårsålt. Medan de riktigt attraktiva objekten går bra, säger Danielle Wallster.

"Blivit besvärliga"

Jan Jägholm, som sålt bostäder i Täby i nästan 30 år, känner av att marknaden förändrats, samtidigt som ingenting stort hänt i världen.

– 2011 var det lite gungigt, med Greklandskrisen, men det påverkade marknaden mindre än vad det gör nu. Nu har det inte hänt någonting, räntorna har inte gått upp, säger han och tillägger:

– Det vi känner är att bankerna blivit besvärliga med lånen och folk har blivit mer avvaktande, de blir lite rädda.

Han ser inte att det finns fler objekt på marknaden, men däremot att det tar ett par extra veckor att sälja. Bostadsrätterna går dock lite snabbare att sälja än villor.

Hur ser det ut med priserna?

– Du får bra betalt i dag, men du kanske inte når den absoluta toppen, det är förbi. Det är färre som budar och budgivningarna börjar ofta en bit under begärt pris, men de slutar ofta kring begärt pris. Sedan finns det vissa hus som går upp en miljon, säger Jan Jägholm.

– Det är köparens marknad nu på så sätt att om du lägger ett rimligt bud har du i dag större chans att få köpa. Du kan göra ett bra köp, men inte hur bra som helst för då säljer inte säljaren.

Skillnad i Täby och Vallentuna

Jan Jägholm poängterar att det nu handlar om att mäkla på riktigt.

– Många mäklare har aldrig varit med om det, de flesta som inte jobbat så länge har bara varit med om "ut med det på nätet, så är det budgivning, sen är det klart". Det har inte krävts så mycket för att få saker sålda.

Jan Jägholm tycker sig däremot se en skillnad på marknaden i Vallentuna och Täby.

– Försämringen har pågått längre i stan och nådde Täby tidigare än vad den nått Vallentuna. Det är mer fart på marknaden i Vallentuna, där säljs det fortfarande jättebra. Det är lite trögare än tidigare men inte alls lika trögt som i Täby.

– Det är väl också prisbilden, Vallentuna ligger något lägre i pris och då är det kanske inte lika känsligt.

Är du orolig?

– Nej, marknaden kommer alltid tillbaka. Men det finns en oro på marknaden. Är man då lite modig kan man göra bra köp. Att gå in och köpa när andra inte vågar, då gör man ofta ett bra köp, säger Jan Jägholm.

Mattias Arnkvist, mäklare på Era fastighetsförmedling, har under sina sex år som mäklare upplevt tillfälliga nedgångar, men den här gången är det annorlunda.

– Det här känns mer permanent. Att det är trögt kan inte ha undgått någon, säger han.

– Man började märka av redan i våras att det kom färre på visningarna, men det såldes ändå rätt bra. Nu når man inte de förväntningarna som säljarna har.

Mer tålamod

Mattias Arnkvist tycker ändå att de flesta som säljer i området är ganska pålästa och har koll på hur marknaden rör sig.

– Media har rapporterat så mycket, folk har läst att det skett en prisnedgång. Men det går fortfarande att göra bra affärer, man köper och säljer på samma marknad, säger han.

Även Mattias Arnkvist är inne på att att han som mäklare nu måste mäkla mer, ha ett större tålamod och vara tydlig med säljarna. Men han är inte särskilt orolig för framtiden.

– Nej, det är jag faktiskt inte. Så fort säljarna accepterar det nya prisläget kommer det gå snabbare att sälja igen, säger han.

Han tycker inte enbart att det är negativt att marknaden backat.

– Finansinpektionens åtgärd med amorteringskravet är för att lugna ner marknaden. På ett sätt är det bra att det stannat av nu, annars kanske det fortsatt upp och blivit en större smäll.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ny badstrand i Vallentuna

Nyheter I morgon tas första spadtaget för en ny badplats i kommunen.tisdag 21/8 15:11

DEBATT. L: Därför är skolan valets viktigaste fråga

Nyheter Liberalerna i Vallentuna presenterar ett program med 53 punkter för en bättre skola. Bland annat vill man se en läsutvecklingsledare och ett bibliotek på varje skola.tisdag 21/8 9:01